Gegevens omtrent de familie Storimans (1700 - 1775), deel 1
(zie ook de toelichting)

Franciscus Storimans (Francis Stoorimans of Fransis Storijmans)

gedoopt op 13 mei 1721 te Oisterwijk;
zoon van Albertus Storimans en Maria Leijten
overlijdensgegevens niet bekend
Francis Storimans trad op 19 aug 1753 te Tilburg in het huwelijk met Marie Peter van de(n) Broek (ook: Maria Broeckmans genoemd); gedoopt op 9 april 1720 Tilburg als dochter van Petri van den Broeck en Cornelia Gerrit Meusen;
overlijdensgegevens niet bekend
Uit dit huwelijk:
1. Adelbertus Storimans, gedoopt op 4 juni 1754 te Tilburg;
overleden na 1781
2. Petrus Storimans (Peeter Fransis Storijmans), gedoopt op 23 februari 1756 te Tilburg;
begraven op 9 december 1758 te Tilburg
3. Adriana (1) Storimans (Adriana Fransis Storijmans), gedoopt op 23 februari 1758 Tilburg;
begraven op 5 april 1758 te Tilburg
4. Adriana (2) Storimans (Adriana Fransis Storijmans), gedoopt op 1 juni 1759 Tilburg;
begraven op 29 december 1760 te Tilburg

Franciscus Storimans wordt op dinsdag 13 mei 1721 te Oisterwijk gedoopt als zoon van Albertus Storimans en Maria Leijten. Hij is het tweede kind van dit echtpaar. Nicolaus Leijten en Maria Storimans zijn zijn peter en meter. Nicolaus Leijten is de opa van de dopeling (de vader van Maria Leijten) en Maria Storimans waarschijnlijk zijn oma, namelijk Maria Teunis Hoeveners (de moeder van Albertus Storimans).
Op zaterdag 4 augustus 1753 wordt in het register van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg de ondertrouw aangetekend van Fransis Storimans, woonachtig te Tilburg (Hoeven) met Marie Peter van den Broek, woonachtig te Tilburg (Berkdijk). Het huwelijk volgt op 19 augustus 1753 te Tilburg. Dirck Storimans, broer van de bruidegom, en Adriaan Peter van den Broek, broer van de bruid, zijn de huwelijksgetuigen.
Maria van den Broeck werd op als dochter van Petri van den Broeck en Cornelia Gerrit Meusen; Antonia Mulders was doopgetuige.
Van dit echtpaar is maar weinig bekend. Het moet triest voor ze zijn geweest dat ze – voor zover bekend – drie van de vier kinderen die ze kregen jong hebben zijn overlijden. Gegevens over het overlijden of de begrafenis van Franciscus Storimans en van Maria van den Broeck zijn nog niet teruggevonden.

Het eerste kind dat van dit echtpaar werd Adelbertus Storimans genoemd, naar zijn grootvader. Bij zijn doop op 4 juni 1754 te Tilburg worden zijn ouders als Francisci Storimans en Maria Broeckmans in het r,k. parochieregister van Tilburg ingeschreven. Anna Lammers, de schoonzus van Francis (namelijk de vrouw van diens broer Dirk) is de doopgetuige. Van Adelbertus is verder nog een vermelding bekend. Op 4 november 1781 is een Albert Storimans te Tilburg in de hoedanigheid van neef van de bruidegom getuige bij het huwelijk tussen Adriaen Peeter van den Broek en Ida Verbunt. Adriaen Peeter van den Broek was de oom van Adelbertus/Albert, namelijk de oudere broer van zijn moeder, Maria Peter van den Broek (of Broekmans). Albert Storimans was overigens niet alleen de neef/oomzegger van de Adriaen Peeter van den Broek; hij was ook een neef (tantezegger) van Ida Verbunt. Ida verbunt was namelijk, toen zij met Adriaen Peeter van den Broek trouwde, de weduwe van Johannes Storimans en die Johannes Storimans was een oom van Albert Storimans, namelijk de jongere (half)broer van zijn vader.
Omdat over deze Adelbertus verder geen gegevens zijn gevonden is aangenomen dat hij ongehuwd is gebleven en na 1781 (kinderloos) is overleden.

Petrus Storimans wordt op maandag 23 februari 1756 te Tilburg gedoopt als zoon van eveneens Francisci Storimans en Maria Broeckmans. Cornelia de Bruijn is de doopgetuige. De relatie van deze doopgetuige tot de ouders van de dopeling is nog niet achterhaald. Lang heeft Petrus niet geleefd. Op zaterdag 9 december 1758 wordt hij als Petrus Franciscus Storijmans te Tilburg begraven. De begraaflijst (1754-1760) van de koster van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg vermeldt daarbij dat het om een kind ging, woonachtig te Tilburg (Reijt), en dat dit kind ouders naliet. De strekking van deze aantekening is waarchijnlijk dat daarmee werd aangegeven dat het niet om een weeskind ging.

Exact dezelfde aantekening maakte de koster negen maanden eerder toen hij op woensdag 5 april 1758 de anderhalve maand oude Adriana Fransis Storijmans had begraven. Adriana (1) Storimans werd op donderdag 23 februari 1758 te Tilburg gedoopt. Deze doop is teruggevonden in het doopregister van de r.k. St. Dyonisius-parochie te Tilburg, dat is een ander register dan het r.k. doopregister waarin de dopen van haar beide broers en haar opvolgende zus werden aangetekend. Volgens degene die dit doopregister bijhield heette de moeder van de dopeling ook niet Maria Broeckmans, maar Marie van den Broek. Catharina Rijnen is getuige bij deze doop. Ook van deze doopgetuige is nog niet achterhaald wat haar relatie was met de ouders van de dopeling.

Het spoedig overlijden van hun eerste dochter heeft haar ouders er kennelijk toe bewogen hun opvolgende dochter eveneens Adriana (2) Storimans te noemen. Zij wordt op vrijdag 1 juni 1759 in het r.k doopgerister van Tilburg ingeschreven als dochter van (opnieuw) Francisci Storimans en Maria Broeckmans. Cornelia de Bruijn is, net als bij de doop van Petrus Storimans, de doopgetuige. Helaas is ook dit kind niet sterk genoeg. Ze is pas anderhalf jaar oud als zij op maandag 29 december 1760 te Tilburg wordt begraven. Kennelijk hebben Franciscus Storimans en Maria van den Broek/Broeckmans intussen een andere woning betrokken, want de koster van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg vermeldt nu dat het kind te Tilburg (Veldhoven) woonachtig was. Overigens verde met dezelfde toevoeging dat dit kind ouders naliet.

Theodorus (Dirk of Dirck) Storimans

gedoopt op vrijdag 31 december 1723 te Oisterwijk;
zoon van Albertus Storimans en Maria Leijten
begraven op 21 november 1794 te Tilburg (Reit)
Dirk Storimans trad op 27 november 1746 te Tilburg in het huwelijk met Anneke Lambers (ook: Anna Lammers, Anna Lamers, Anna Lammes, Anna Lammens, Anna Lammerden of Anna Lams genoemd), dochter van Adriaan Jan Adriaan Lambers en Catharijn Claas van Haren, vermoedelijk onder de naam Anna Lammerden te Tilburg gedoopt op 6 mei 1720;
begraven op 3 februari 1800 te Tilburg (Reit)
Uit dit huwelijk:
1. Maria Storimans, gedoopt op 30 september 1747 te Tilburg;
overlijdensdatum onbekend
2. Adrianus Storimans, gedoopt op 5 januari 1749 te Tilburg;
waarschijnlijk begraven op 26 maart 1800 te Udenhout
3. Adriana (1) Storimans (Adriana Theodorus Storijmans), gedoopt op 26 januari 1750 te Tilburg;
begraven op 31 januari 1750 te Tilburg
4. Joannes (1) Stolemans, gedoopt op 21 februari 1751 te Tilburg;
begraven op 1 maart 1751 Tilburg (?)
5. Joannes (2) Storimans, gedoopt op 26 mei 1752 te Tilburg;
overlijdensdatum onbekend
6/7. Adriana (2) Storimans, gedoopt op 30 augustus 1755 te Tilburg;
overlijdensdatum onbekend
7/6. Albertus Storimans (Aelbertus Dirk Storimans), gedoopt op zaterdag 30 augustus 1755 te Tilburg;
begraven op 1 september 1755 te Tilburg
8. Anna Maria Storimans, gedoopt op 7 mei 1757 te Tilburg;
overleden op 21 nov 1825 te Tilburg
Anna Maria Storimans trouwt op 20 april 1801 te Tilburg met Johannes Maas (Johannes Adriaan Maes), gedoopt op zaterdag 26 november 1763 te Tilburg en overleden op 10 januari 1843 te Tilburg;
Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend;
Na het overlijden van Anna Maria Storimans hertrouwt Johannes Maas op 3 mei 1827 te Tilburg met Maria Anna Geerts, gedoopt op 12 februari 1797 te Tilburg. Johannes Maas overlijdt op 10 januari 1843 te Tilburg. Zijn weduwe, Mara Anna Geerts hertrouwt daarop op 1 februari 1844 met Johannes Henricus Lambertus Vroegh, gedoopt op 1 oktober 1808 te 's-Gravenhage;
ook uit dit tweede huwelijk van Johannes Maas zijn geen kinderen bekend
9. Joannes (3) Storimans (Johannes Dirk Storijmans), gedoopt op zaterdag 10 mei 1760 Tilburg;
begraven op maandag 4 augustus 1760 te Tilburg
10. Maria Catharina Storimans, gedoopt op zaterdag 20 juni 1761 Tilburg;
mogelijk overleden te Diessen op een datum gelegen na 26 april 1683.

Theodorus Storimans wordt op vrijdag 31 december 1723 te Oisterwijk gedoopt als (derde) kind van Albertus Storimans en Maria Leijten. Nicolaus Leijten en Maria Schoenmakers zijn zijn peter en meter. Nicolaus Leijten is de opa van de dopeling (de vader van Maria Leijten) en hij was ook al als doopgetuige opgetreden bij de doop van de Franciscus, de oudere broer, van de dopeling. Wie Maria Schoenmakers was, is niet met zekerheid vast te stellen. Het kan zijn dat het hier gaat om een een dochter van Cornelis Schoenmakers. Cornelis Schoenmakers was een zoon van Thomas Cornelis Schoenmakers en deze Thomas Cornelis Schoemakers was de tweede echtgenoot van de moeder van Albertus Storimans; zie hierover bij Petrus Hubertus Stoormans.
Theodorus Storimans is op enig tijdstip van Oisterwijk naar Tilburg (Reijt) verhuisd. Daar gaat hij op zaterdag 12 november 1746 onder zijn roepnaam, Dirk Storimans, bij de predikant van de Nederduits-Gereformeerde gemeente in ondertrouw met Anneke Lambers en op 27 november 1746 volgt het huwelijk. Francis Storimans is als broer van de bruidegom, getuige en Gerardus van Dongen als zwager van de bruid.
Anneke Lambers was de dochter van Adriaan Jan Adriaan Lamberts en Catharijn Claas van Haren (Catharina Nicolai van Haaren/Haeren). Dit echtpaar kreeg diverse kinderen die nadien als Anneke Lambers door het leven gegaan kunnen zijn, waaronder de dochter die op 6 mei 1720 als Anna Lammerden ten doop werd gehouden, de dochter die op 4 oktober 1723 als Joa Maria Lamberts werd gedoopt en de dochter die bij haar doop als Anna Maria Lammers in het r.k. doopregister werd ingeschreven. Het meest aannemelijk is dat de in 1720 gedoopte dochter de echtgenote van Dirk Storimans is geworden, dat de in 1723 gedoopte dochter vroeg is overleden en dat de in 1728 gedoopte dochter, degene is die in de boeken staat opgenomen als doopgetuige bij enkele kinderen van Dirk Storimans en Anneke Lambers.
Bij de doop van haar kinderen verschijnt haar naam telkens anders gespeld in het doopregister. Ze heet ofwel Anna Lammers, Anna Lamers, Anna Lammes, Anna Lammens of Anna Lams.
Terwijl Francis Storimans getuige is bij het huwelijk van zijn broek Dirk, is Dirck Storimans is op zijn beurt getuige bij het huwelijk op 19 augustus 1753 te Tilburg van zijn broer, Francis Storimans, en Marie Peter van den Broek.
Anna Lammers is op 4 juni 1754 getuige bij de doop van Adelbertus Storimans, de oudste zoon van Francisci Storimans en Maria Broeckmans.
Zo'n 20 jaar later, op 17 april 1774, zien we Dirk Storimans, in de hoedanigheid van zwager van de bruid, terug als getuige bij het te Tilburg gesloten huwelijk van Anna Maria Lammers met Adriaan Peeter Maas. Ondanks het feit dat hij hier als 'zwager van de bruid' staat aangemerkt is goed mogelijk dat de bruid niet de Anna Maria Lammers is die de zus was van Anna Lammerden, maar Anna Maria Lammens, de op zaterdag 5 maart 1740 te Tilburg gedoopte dochter van Petri Lammens en Barbara van Spaendonck. Petrus Jan Lamberts, die op 1 jun1 1735 Tilburg trouwde met Berbel Laureijs van Spaendonck, was de oom van Anneke Lambers (de vrouw van Dirk Storimans), zodat de dochter van deze oom het nichtje van Anneke Lambers was. En in die tijd was het niet ongebruikelijk om de man van een nichtje ook als zwager aan te duiden.
De genoemde Adriaan Peeter Maas was, toen hij met Anna Maria Lammers trouwde, de weduwnaar van Maria Jan van Dooremaal bij wie hij een zoon had, Johannes Adriaan Maes. Deze Johannes Adriaan Maes wordt later, in 1801, de echtegenoot van Anna Maria Storimans, een dochter van Theodori Storimans en Anna Lamers.
Dirk Storimans moet enige bezittingen hebben gehad, zij het van weinig waarde. In 1795 (hij is dan al overleden) wordt althans zijn naam vermeld in het kohier personele zetting van Tilburg. Zij weduwe, wonend Reit 486, wordt echter voor nihil aangeslagen.
Dirk Storimans wordt op vrijdag 21 november 1794 op het door de Nederduits-Gereformeerde gemeente beheerde kerkhof te Tilburg begraven. In het begraafboek wordt aangetekend dat de overledene te Tilburg (Reit) woonachtig was en dat hij kinderen naliet. Zijjn weduwe, Anna Lammers, vindt daar ruim zesenhalf jaar later, op 3 februari 1800, eveneens haar laatste rutsplaats en opnieuw staat daarbij vermeld dat zij woonachtig was in Tilburg (Reit) en kinderen naliet.
Opmerkelijk is dat het begraafregister bij beide begrafenissen aantekent dat de overledene kinderen naliet. Dirk Storimans was bij zijn overlijden namelijk 70 jaar oud en Anna Lammers was bij haar overlijden in 1800 bijna 80 jaar. Zeker is dat er bij hun overlijden geen minderjarige kinderen meer in huis waren. De vermeldingen in het begraafregister heeft daarom het vermoeden doen ontstaan dat de beide ouders totaan hun dood de zorg hebben gehad voor ten minste twee (geestelijk en/of lichamelijk) gehandicapte kinderen. Vermoedelijk gaat het daarbij dan om Adrianus Storimans en om Adriana en/of Maria Catharina Storimans.

Dirk Storimans en Anneke Lambers zijn in hun huwelijk zwaar op de proef gesteld. Van de ten minste 10 kinderen die zij kregen en waarvan er dus waarschijnlijk ten minste twee gehandicapt waren, overlijden er ten minste zes kort na hun geboorte. Van slechts één dochter is bekend dat zij aan een man is gekomen, maar toen waren haar ouders al overleden en ook die dochter blijft, voor zover bekend, kinderloos. Omdat ook Francis, de broer van Theodorus/Dirk, en Joannes, zijn halfbroer, de kinderen die zij kregen overleefden, sterft de tak van de familie Storimans, die een aanvang neemt met de rond 1600 geboren Petrus Arnoldus Storimans, aan het einde van de 19e eeuw uit.

Het eerste kind van het echtpaar Theodorus Storimans en Anneke Lambers is Maria Storimans. Zij werd op zaterdag 30 september 1747 te Tilburg r.k. gedoopt als dochter van Theodori Storimans en Anna Lammens. Maria Storimans staat als doopgetuige ingeschreven. Deze Maria Storimans kan dezelfde geweest zijn als Maria van der Put, de stiefmoeder van Theodorus/Dirk en dus de (aangetrouwde) oma van de dopeling, maar het kan ook gaan om Maria Peter van den Broek, de schoonzus van Theodorus Storimans die getrouwd was met Francis Storimans. Over dit kind is verder niets bekend. Aangenomen is dat zij op jonge leeftijd is overleden. In 1761 laat het echtpaar opnieuw een kind met de naam Maria (Catharina) dopen, waarbij eveneens Maria Storimans getuige is.

Het opvolgende kind is Adrianus Storimans, die op 5 januari 1749 te Tilburg wordt gedoopt als zoon van Theodori Storimans en Anna Lammers. Bij zijn doop treedt Catharina van Haeren als getuige op. Catharina van Haren is de moeder van Anna Lammers en dus voor de dopeling, de oma van moederskant. Van deze Adrianus wordt vermoed dat hij een van de 'kinderen' was die bij het overlijden van Dirk Storimans in 1794, resp. Anna Lammers in 1800 verweesd achterblijven. Op 26 maart 1800 wordt te Udenhout de begrafenis gemeld van een Adriaan Storimans. Welke Adriaan Storimans dat is geweest staat niet met zekerheid vast. Het is echter niet uitgesloten dat het hierbij gaat om deze Adrianus. Als dat zo is, dan is hij na het overlijden van zijn moeder die hem verzorgde op een of andere wijze in Udenhout terecht gekomen en heeft hij daarna nog maar anderhalve maand geleefd.

Op 26 januari 1750, een jaar na de doop van Adrianus, laten Theodori Storimans en Anna Lammers, te Tilburg hun dochter Adriana (1) Storimans dopen. Catharina Lammers is daarbij getuige. Catharina Lammers is , waarschijnlijk dezelfde als Catharina van Haren en dus de oma van de dopeling. Vijf dagen later is het kind al weer overleden, want op 31 januari 1750 wordt in het begraafregister van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg vermeld dat daar Adriana Dirk Storijmans uit Tilburg (Reit) werd begraven met de aantekening 'kind, laat ouders na, avond'.

Weer een jaar later, op zondag 21 februari 1751, wordt het volgende kind gedoopt. Dit kind wordt als Joannes (1) Stolemans, zoon van Theodori Stolemans en Anna Lammers, in het r.k. doopregister van Tilburg ingeschreven. Bij deze doopinschrijving staat opnieuw slechts één getuige vermeld. Nu is dat Barbara van Spaendonck. Barbara van Spaendock is de tante van de moeder van de dopeling. Anderhalve week later, op maandag 1 maart 1751, wordt in het begraafregister van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg de begrafenis aangetekend van Joanna Dirk Storimans met daarbij dezelfde opmerking als bij de begrafenis van van Adriana (1), namelijk 'kind, laat ouders na, avond'. Omdat een jaar na de doop van Joannes opnieuw een Joannes ten doop wordt gehouden, is vooralsnog aangenomen dat het op 1 maart 1751 begraven kind ten onrechte als meisje (Joanna) in het begraafregister is terecht gekomen; er had in plaats van Joanna Dirk Storimans, waarschiijnlijk moeten staan Joannes Dirk Storimans. De veronderstelling dat er bij de doop van het kind op 21 februari 1751 een vergissing bij het inschrijven van de namen (en het geslacht) van de dopeling is gemaakt, ligt minder voor de hand.

Op vrijdag 26 mei 1752 volgt de doop van (opnieuw) een Joannes. Dit kind wordt deze keer in het r.k. doopregister ingeschreven als Joannes (2) Storimans, zoon van Theodori Storimans en Anna Lams. Anna Maria Lams is de doopgetuige en dat is waarschijnlijk dezelfde als Anna Maria Lammers, de jongere zus van de moeder van de dopeling. Van deze Joannes zijn geen gegevens over overlijden of begraven bekend, maar verondersteld mag worden dat ook dit kind vroeg is gestorven. In 1760 laten de ouders althans voor de derde keer een kind onder de naam Joannes dopen, zodat aannemelijk is dat de tweede Joannes dan al is overleden.

Na deze Joannes wordt er – met tussentijds mogelijk nog andere geboorten of miskramen – een tweeling geboren. Het zijn een meisje en een jongen. Het meisje wordt op zaterdag 30 augustus 1755 te Tilburg gedoopt als Adriana (2) Storimans, dochter van Theodori Storimans en Anna Lammers. Zij werd waarschijnlijk vernoemd naar haar doopgetuige, Adriana Lammers en dat was ook een zus van de moeder van de dopeling. Haar tegelijkertijd gedoopte tweelingbroertje wordt als Albertus Storimans in het r.k. doopregister ingeschreven. Hij krijgt Maria Stockermans als doopgetuige; wie dat was is niet bekend. Vaststaat dat het jongetje van de tweeling niet levensvatbaar was. Hij wordt de volgende dag (1 september 1755) als Aelbertus Dirk Storimans begraven. Het register van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg plaats daarbij de aantekening: 'Tilburg (Reit); kind, laat ouders na.' Of een vroege dood ook het lot van Adriana (2) is geweest, is niet duidelijk. Haar begrafenis is niet teruggevonden. Misschien was zij een van de kinderen, die bij het overlijden van haar moeder, Anna Lammers, in 1800 (onverzorgd) achterbleven.

Na de doop van de tweeling vinden we in het r.k doopregister van Tilburg op zaterdag 7 mei 1757 de doop aangetekend van Anna Maria Storimans, dochter van Theodori Storimans en Anna Lamers. Ook dit kind werd vernoemd naar haar doopgetuige, Anna Maria Lamers, en dat was de al eerder genoemde jongere zus van de moeder van de dopeling. Anna Maria Storimans overleeft de kinderziekten. Ze is bijna 43 jaar oud als op 4 april 1801 in het huwelijksregister van Tilburg haar ondertrouw wordt aangetekend met Johannes Maas. Het huwelijk wordt op 20 apr 1801 te Tilburg voltrokken. Haar beide ouders zijn dan al overleden. Adriaan Maas, de vader van de bruidegom, treedt op als huwelijksgetuige. Gelet op haar huwelijk en op het gegeven dat bij de huwelijksinschrijving staat vermeld dat zij spinters was moet Anna Maria Storimans waarschijnlijk niet gerekend worden tot de 'kinderen', die blijkens het begraafregister bij het overlijden van Theodorus/Dirk Storimans in 1794 en Anna Lammers in 1800 verweesd achterbleven. Als zij wel tot die 'kinderen' behoorde, dan sloot Johannes Maas een huwelijk met een gehandicapte vrouw, maar dan wel met een handicap die er niet aan in de weg heeft gestaan dat zij als spinster haar brood verdiende.
Anna Maria Storimans en Johannes Maas (of Maes) kenden elkaar al veel langer. Johannes Maes was namelijk de zoon van Adriaan Peter Maes en Maria van Dooremaal. Hij werd op zaterdag 26 november 1763 te Tilburg geboren. Zijn moeder, Maria van Dooremaal overleed in 1770 en haar vader trad aansluitend in het huwelijk met Anna Maria Lammers, de peettante van Anna Maria Storimans. Johannes Maas en zijn echtgenote waren dus min of meer elkaars aangetrouwde neef en nicht.
Anna Maria Storimans overlijdt op maandag 21 november1825 te Tilburg; ze is dan 65 jaar oud. Haar overlijden wordt de volgende dag door haar echtgenoot Johannes Maas aangegeven bij de burgerlijke stand te Tilburg. Anderhalf jaar later, op 3 mei 1827, hertrouwt Johannes Maes, als 63 jarige weduwnaar, met de 50 jarige Maria Anna Geerts. Uit die huwelijksinschrijving blijkt dat Joannes Maes spinner was en Maria Anna Geerts spinster. Dat tweede huwelijk eindigt 16 jaar later met het overlijden, op 10 januari 1843 te Tilburg, van Johannes Maes. Maria Anna Geerts vindt zichzelf dan kennelijk nog jong genoeg (ze is dan bijna 67 jaar) om op 1 februari 1844 te hertrouwen met de 36 jarige kleermaker, Johannes Henricus Lambertus Vroegh.

Het derde kind dat het echtpaar de naam Joannes meegeeft wordt op zaterdag 10 mei 1760 te Tilburg gedoopt als Joannes (3) Storimans, zoon van Theodori Storimans en Anna Lammers. Barbara Lammers, is getuige. Barara Lammers is vermoedelijk dezelfde als Barbara van Spaendock, een tante van de moeder van de dopeling. Deze Joannes Storimans blijft bijna drie maanden in leven; op maandag 4 augustus 1760 wordt hij te Tilburg begraven onder de naam Johannes Dirk Storijmans. Opnieuw vermeldt het begraafboek van de Nederduits-Geformeerde gemeente te Tilburg: 'Tilburg (Reit); kind, laat ouders na.'.

De laatse doop die in relatie tot dit echtpaar gevonden is, is die van Maria Catharina Storimans. Die doop vond plaats op 20 juni 1761 te Tilburg in het bijzijn van Maria Storimans als getuige. De Maria Storimans die hier wordt genoemd, zou de stiefmoeder van Theodorus/Dirk Storimans (Maria van der Put) geweest kunnen zijn geweest, maar evengoed Maria Peter van den Broek, de schoonzus van Theodorus Storimans die getrouwd was met Francis Storimans. Met betrekking tot deze Maria Catharina Storimans wordt vermoed dat zij omstreeks 1783 naar Diessen is verhuisd. Op zaterdag 26 april 1783 wordt in elk geval door een Maria Catharina Storimans bij het Corpus te Tilburg een borgbrief aangevraagd met bestemming: Diessen. Er leefden in die tijd wel wel andere personen met de naam Maria Catharina Storimans, maar die woonden niet in Tilburg of waren in 1783 niet meer in leven. Verondersteld mag worden dat deze verhuizing naar Diessen te maken had met een voorgenomen huwelijk, maar daarover is in de registers van Diessen nog niets teruggevonden en evenmin van geboorten van kinderen in Diessen met als moeder een Maria Catharina Storimans. Als deze Maria Catharina inderdaad in 1783 naar Diessen is vertrokken dan behoorde zij niet tot de 'kinderen' die bij het overlijden van Anna Lammers in 1800 verweesd achterbleven.

Johannes Alebert Storimans
(Joannes Storimans of Jan Storijmans

gedoopt op 17 januari 1734 te Tilburg;
zoon van Albertus Storimans en dien tweede vrouw, Maria Cornelis van der Put
begraven op 21 februari 1780 te Tilburg (Laar).
Johannes Storimans is getrouwd geweest met Ida Verbunt. De huwelijksdatum is niet bekend. Ida Verbunt werd op 16 juli 1737 te Tilburg gedoopt als dochter van Cornelij Verbunt en Clasina Michielsen;
Uit dit huwelijk:
1. Maria Catharina Storimans, gedoopt op 17 mei 1768 te Tilburg;
overlijdensdatum onbekend, maar vóór 1780
2. Nicolaa Storimans, gedoopt op 10 januari 1770 te Tilburg;
overlijdensdatum onbekend, maar vóór 1780
Ida Verbunt hertrouwt op 4 november 1781 te Tilburg met Adriaen Peeter van den Broek.
Ida Verbunt wordt op 21 maart 1786 te Tilburg begraven. Ze laat – ook uit haar tweede huwelijk – geen kinderen na..

Joannes Storimans was, voor zover bekend, het enige kind uit het huwelijk van Albertus Storimans met Maria Cornelis van der Put. Uit zijn eerdere huwelijk met Maria Leijten kreeg Albertus Storimans echter al drie kinderen, zodat Joannes Storimans zijn vierde kind was.
Joannes werd op zondag 17 januari 1734 te Tilburg gedoopt. Het R.K. Parochieregister van Tilburg noemt Antonia van der Put als doopgetuige. Hoewel dat nog niet is vastgesteld, mag worden aangenomen dat Antonia van der Put een tante van de dopeling was.
Johannes Storimans trouwt rond 1767 met Ida Verbunt. Zij was de dochter van Cornelij Verbunt en Clasina Michielsen, die op dinsdag 16 juli 1737 te Tilburg werd gedoopt, waarbij Adriana van de Corput getuige was.
Op 11 februari 1775 wordt Johannes Alebert Storimans aangewezen als voogd over de twee minderjarige kinderen van wijlen Maria Verbunt die getrouwd was met Peter de Cocq. Francis Beeris wordt de toeziend voogd. Maria Verbunt is dezelfde persoon die in 1770 onder de naam Anna Maria de Cock de peettante werd van een van de dochters van Johannes Storimans en Ida Verbunt. Zij was de rond 1734 geboren oudere zus van Ida Verbunt, die als Anna Maria Cornelis Verbunt op 16 augustus 1767 te Tilburg in het huwelijk was getreden met Peeter de Cocq. De hierbedoelde twee onmondige kinderen waren Joannes de Cock, gedoopt op dinsdag 19 juli 1768 te Tilburg, en Nicolaa de Cock, gedoopt op 25 september 1770 te Tilburg. Francis Beeris, die toeziende voogd over deze kinderen werd, was een zwager van Peeter de Cock, die ook al als getuige was opgetreden bij het huwelijk tussen Peeter de Cock en Anna Maria Cornelis Verbunt. Na het overlijden van (Anna) Maria Verbund hertrouwt Peter de Cocq op 27 februari 1775 te Tilburg met Maria Adriaan Peijnenborg uit Goirle.
Johannes Storimans is net 46 jaar oud als hij – dan wonend in Tilburg (Laar) – komt te overlijden en op 21 februari 1780 te Tilburg wordt begraven. In het Doodboek 1780-1783 van de Nederduits-Gereformeerde gemeente wordt aangetekend dat hij geen kinderen naliet.
Ida Verbunt gaat, nadat Johannes Storimans in 1780 is overleden, op 20 oktober 1781 in ondertrouw met Adriaen Peeter van den Broek. Het huwelijk volgt op 4 november 1781 bij de predikant van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg. Als getuigen bij dit huwelijk worden opgevoerd: Albert Storimans, neef van de bruidegom, en Denijs Mutsaerts voor de bruid. De Albert Storimans, die hier als neef (oomzegger) van de bruidegom staat vermeld was echter tegelijkertijd ook een neef (tantezegger) van de bruid. Albert Storimans was namelijk de oudste zoon van Francis Storimans, die getrouwd was met Maria Peter van den Broek, de jongere zus van Adriaen Peeter van den Broek en in die hoedanig was Adriaen Peeter van den Broek dus de oom van Albert Storimans. Aan de andere kant was Ida verbunt, als weduwe van Johannes Storimans, de (aangetrouwde) tante van Albert Storimans, aangezien zijn vader de oudere (half)broer van Johannes Storimans was. Wie Denijs Mutsaerts was is nog niet vastgesteld.
De verbintenis tussen Ida verbunt en Adriaen Peeter van de Broek duurt tot 1786. In dat jaar komt Ida Verbunt te overlijden. Ze wordt op dinsdag 21 maart 1786 te Tilburg begraven. Haar tweede echtgenoot wordt bij die gelegenheid Adriaan Broekmans genoemd.

Het huwelijk van Johannis Storimans en Ida Verbunt is bekend op grond van twee doopinschrijvingen uit het register van de r.k. parochie St. Dyonisius te Tilburg. De eerste doopinschrijving betreft Maria Catharina Storimans. Ze werd op dinsdag 17 mei 1768 te Tilburg gedoopt, waarbij Maria Storimans getuige was. De hier bedoelde Maria Storimans is waarschijnlijk Maria van de Put, de moeder van Joannes Storimans en dus de oma van de dopeling. De tweede doopinschrijving betreft, Nicolaa Storimans, die op woensdag 10 januari 1770 te Tilburg werd gedoopt en bij wier doop Anna Maria de Cock(-Verbunt), de eerder genoemde zus van Ida Verbunt, als getuige optrad. Uit het gegeven dat verder over deze beide meisjes niets bekend is en het gegeven dat bij de begrafenis van Johannes Storimans op 21 februari 1780 en de begrafenis van Ida Verbunt op dinsdag 21 maart 1786 te Tilburg in het Doodboek van de Nederduits-Gereformeerde gemeente wordt vermeld, dat noch Joannes noch Ida kinderen naliet is afgeleid dat Maria Catharina Storimans en haar zusje Nicolaa vóór 1780 moeten zijn overleden.
Last Updated on Aug, 23, 2003 by Th. Storimans
Terug naar de gegevens 1500-1650
Terug naar de periode 1650-1775 (tak Hubertus Petrus)
Terug naar de periode 1650-1750 (tak Arnoldus Antonius)
Terug naar de periode 1650-1775 (tak Willibrordus en Wilhelmus Antonius)
Terug naar de periode 1650-1800 (tak Lambertus Antonius)
Naar de pagina met de stamboom
Terug naar de geschiedenis