Cornelius Storemans is, voor zover bekend, het eerste kind uit het huwelijk van
Walterus Storemans en diens tweede vrouw, Catharina de Wit. De datum van dit tweede huwelijk is onbekend, maar tussen het overlijden van zijn eerste vrouw, Maria Catharina van den Broek, op 30 januari 1748 te Moergestel en de doop van Cornelius, op donderdag 19 februari 1750 te Moergestel ligt maar twee jaar.
Henricus van den Broek en
Maria de Wit worden de peetouders van Cornelius. Henricus van den Broek is een broer van de eerste vrouw van Walterus Storemans (dus zijn voormalige zwager) en Maria de Wit is waarschijnlijk de moeder of de zus van Catharina de Wit. Bij de inschrijving van Cornelius Storemans in het doopregister van Moergestel staat de aantekening 'onder voorwaarden'. Dat duidt er waarschijnlijk op dat Walterus Storemans en Catharina de Wit bij de geboorte van Cornelius nog niet met elkaar gehuwd waren en dat als voorwaarde bij de doop is gesteld dat het kind via een huwelijk als wettig moest worden aangenomen.
Cornelis Storimans gaat op 22 maart 1777 bij de predikant van de Nederduits-Gereformeerde gemeente te Tilburg in ondertrouw met
Geertruij Cornelis Maas; op 6 april 1777 volgt aldaar het huwelijk.
Cornelis Maas, de vader van de bruid
, is getuige bij dit huwelijk. Opvallend is dat bij de andere getuige, Willem Meijers, uitdrukkelijk wordt vermeld dat deze als getuige optreedt voor de bruidegom. Deze Willem Meijers trouwde op 20 april 1772 te Tilburg met Elisabeth Cornelis Maes, een zus van Geertuij Cornelis Maas; hij was daarmee dus een aangetrouwde zwager van de bruidegom en geen direct familielid van Cornelis Storimans. Verondersteld moet worden dat de toen nog enige in leven zijnde naaste verwant van Cornelis, namelijk zijn (half)broer Nicolaus Storimans, op dat moment in Zevenbergen woonachtg was en dat was in die tijd niet naast de deur.
Geertruij Cornelis Maas werd op zaterdag 29 maart 1755 te Hilvarenbeek rk gedoopt als dochter van Cornelius Joannes Maes en Maria Joannes Cauwenbergh. Haar doopgetuigen waren:
Adrianus Maas en
Gerardus Francken.
Blijkens een op donderdag 27 maart 1777 bij de H Geesttafel te Moergestel aangevraagde borgbrief verhuisde Cornelis Wouter Storimans rond dat tijdstip - dus vlak vóór zijn huwelijk – van Moergestel naar Goirle. Enigszins verwonderlijk is dat Geertruij Cornelis Maas twee dagen later, op zaterdag 29 maart 1777, te Hilvarenbeek bij het Corpus aldaar een borgbrief aanvraagt met bestemming Tilburg. Uit het genoemde trouwregister kan evenwel worden opgemaakt dat zij op 22 maart allebei in Goirle wonen. Uit de diverse doop- en overlijdensinschrijvingen en een borgbrief met betrekking tot hun kinderen, alsmede een hieronder nog te noemen verkoopakte, kan worden afgeleid dat het echtpaar niet lang na hun huwelijk te Goirle naar Tilburg (Oost-Heikant) moet zijn verhuisd; vandaar gaan ze, ergens in de periode tussen 1782 en1784, naar Diessen. In Diessen kunnen ze niet lang hebben gewoond, want in juni 1784 wonen ze kennelijk in Hilvarenbeek. Rond 1793 gaan ze van Hilvarenbeek weer terug naar Tilburg (Veldhoven).
Cornelis Storimans wordt op zaterdag 3 december 1768 te Moergestel de peetoom van Petrus Storimans, zoon van zijn (half)broer, Petrus Storimans, en Aldegondis Petrusdr Moescops.
Tien jaar later, op vrijdag 12 juni 1778, treedt Cornelius Storemans als getuige op bij de doop te Zevenbergen van
Wolterus Storemans, zoon van zijn (half)broer, Nicolaus Storemans, en Maria Beekers.
Op 6 april 1784 koopt Cornelis Storimans, als man van Geertruij Cornelis Maas, samen met zijn zwager, Henricus Cornelis Maas, het huis te Esbeek "met schop (= schuur) en percelen zaai en weiland", dat had toebehoord aan de hierboven reeds genoemde, Willem Meijers, die op donderdag 29 augustus 1782 te Tilburg werd begraven, terwijl hij toen al, als de weduwnaar van de op 5 januari 1781 te Tilburg begraven Elisabeth Cornelis Maas, op 7 mei 1781 te Tilburg hertrouwd was met Johanna Jacobus van Gerwen. De bezittingen te Esbeek vormden het derde part in de onverdeelde boedel van Willem Meijers uit zijn eerste huwelijk met Elisabeth Cornelis Maas en zij moesten op last van de armenmeesters van de armenkas van Tilburg worden verkocht omdat de kinderen van Willem Meijers en Elisabeth Cornelis Maas (dat waren in ieder geval: Joannes Meijers, gedoopt op dinsdag 25 januari 1774 Tilburg en Johanna Meijers, geboren rond 1779 te Tilburg) vanuit de armenkas werden onderhouden, maar daarvoor moest eerst hun wettelijk erfdeel te gelden worden gemaakt. Blijkens de akte waarin dit staat vermeld waren Cornelis Storimans en Geertruij Cornelis Maas op dat moment inwoners van Diessen.
Op 26 juli 1785 vindt er een definitieve erfdelingdeling plaats. Bij die gelegenheid koopt Cornelis Storimans als man van Geertruij Cornelis Maas, van zijn zwager, Henricus Cornelis Maas, het eerder door deze Henricus Cornelis Maas uit de erfenis gekochte huis, stal, schuur en percelen zaai en weiland te Esbeek. Aansluitend verkoopt Cornelis Storimans op 31 december 1785, als man van Geertruij Cornelis Maas, percelen zaailand en groes te Esbeek aan Jan Tielemans, dat was de tweede echtgenoot van de tante van Geertruij Cornelis Maas. Bij deze koop en verkoop waren Cornelis Storimans en Geertruij Cornelis Maas inwoners van Hilvarenbeek.
Onder de naam Cornelius Storijmans wordt hij op vrijdag 21 augustus 1789 te Hilvarenbeek, samen met Maria Joannes Maas, ingeschreven als getuige bij de doop van Laurentius van Gestel, zoon van Adrianus Joannes Baptista van Gestel en Joanna van Boxtel. Deze Joanna van Boxtel, de moeder van deze dopeling, was een nichtje van Geertruij Cornelis Maas, namelijk de dochter van Geertrui d'r tante, Maria Johannes Maas die getrouwd was met Laurentius van Boxtel (sr.). Omdat de dopeling tegelijkertijd ook onder de naam Laurentius van Boxtel wordt ingeschreven, moet worden aangenomen dat zijn ouders bij zijn geboorte nog niet getrouwd waren. In zo'n situatie was het gebruikelijk het kind onder zowel de naam van de vader als onder de naam van de moeder in het doopregister in te schrijven, terwijl dan als regel de grootouders van moederskant doopgetuigen werden. Ten tijde van de doop van Laurentius van Gestel/van Boxtel was de vader van Joanna van Boxtel al overleden (begraven op dinsdag 31 oktober 1769 te Hilvarenbeek). Haar moeder, Maria Joannes Maas (nu Jenne Mie Maas genoemd), was inmiddels (op 3 februari 1771 te Hilvarenbeek) al wel weer hertrouwd met Jan Tielemans (weduwnaar van Cornelia Jan van Boxtel), maar desondanks heeft men er kennelijk de voorkeur aan gegeven om als tweede doopgetuige niet deze Jan Tielemans aan te wijzen, maar de echtgenoot van dichtsbijzijnde naaste verwant van Maria Joanna Maas en dat was Cornelis Storimans, de man van Geertruij Cornelis Maas.
Op 31 jul 1797 is Cornelis Storimans te Tilburg getuige bij het huwelijk van zijn dochter, Catharina Storimans, met Gerard Jan van Berkel.
Gertrudis Maes is op vrijdag 12 juli 1799 te Tilburg getuige bij de doop van haar kleinzoon, Cornelius van Berkel, dat was een kind van Gerardus van Berkel en, Gertrudis' dochter, Maria Catharina Storimans.
Cornelis Storimans wordt op dinsdag 3 december 1805 te Tilburg begraven. In het betrokken register van de Nederduits-Gereformeerde gemeente staat daarbij aangetekend dat hij toen te Tilburg (Veldhoven) woonachtig was en kinderen naliet. De hierbedoelde kinderen zullen Laurentius Storimans en Nicolaas Storimans zijn geweest; die waren althans in 1805 nog in leven en minderjarig. De datum van het overlijden of de begrafenis van Geertruida Maas is niet bekend. Uit de huwelijksakte van hun zoon, Nicolaas, opgemaakt op 22 april 1818 te Tilburg, blijkt evenwel dat zij toen, 63 jaar oud, nog in leven was en in Tilburg woonachtig met vermelding als beroep 'spintster'.
Het (vermoedelijk) eerste kind uit het huwelijk tussen Cornelius Storimans en Gertrudis Maas is
Maria Catharina Storimans. Zij wordt op woensdag 28 april 1779 te Tilburg gedoopt. De doopakte vermeldt één doopgetuige, namelijk
Catharina Storimans, en dat is ongetwijfeld niemand anders dan Catharina Storimans(-de Wit), derhalve de oma van de dopeling, naar wie zij ook werd vernoemd. Deze Maria Catharina Storimans heeft - zoals zo velen in die tijd - een relatief kort leven gehad.
Op 15 juli 1797 ze is dan zelf net 18 jaar oud treedt ze te Tilburg in het huwelijk met
Gerard Jan van Berkel, die op donderdag 3 december 1761 te Tilburg werd gedoopt als zoon van Joannis Nicolai van Berckel en Antonetta van Laerhooven (doopgetuige: Gerardi Adrianus Schoenmakers). Deze Gerard Jan van Berkel is 18 jaar ouder dan Catharina en bovendien een weduwnaar die bij zijn huwelijk twee kinderen inbrengt: één van zes en één van vier jaar oud. Die twee kinderen had hij uit zijn huwelijk op zondag 21 mei 1786 te Tilburg met de uit Loon op Zand afkomstige Elisabeth van Oosterhout. Jan Nicolaes van Berkel, de vader van de bruidegom en Andries Jan van Oosterhout, de vader van de bruid, waren daarbij getuigen. Deze Elisabeth van Oosterhoud wordt op zaterdag 1 oktober 1796 te Tilburg begraven. Hoeveel kinderen uit dit eerste huwelijk van Gerard Jan van Berkel geboren zijn is niet precies bekend. Wel staat vast dat er ten tijde van zij huwlijk met Catharina Storimans in ieder geval nog twee kinderen in leven zijn, te weten:
1. |
Adrianus van Berkel, gedoopt op maandag 17 januari 1791 te Tilburg; doopgetuige: Maria van Riel; |
|
Adrianus van Berkel trouwt op 7 juli 1813 te Tilburg met Maria Anna van de Pol en krijgt bij haar acht kinderen; |
2. |
Antonia van Berkel, gedoopt op woensdag 17 oktober 1792 Tilburg; doopgetuige onbekend. |
|
Antonia van Berkel trouwt op 29 april 1819 te Tilburg met Johannes van Dijk; uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren. |
Het huwelijk tussen Gerard Jan van Berkel en Catharina Storimans eindigt op zaterdag 5 augustus 1809. Dat is de datum waarop Catharina dan 30 jaar oud en woonachtig te Tilburg (Hasselt nr. 470) komt te overlijden. Ze wordt diezelfde dag, onder de naam Cathariena Storimans, te Tilburg begraven. In de 12 jaar van haar huwelijk met Gerard Jan van Berkel worden er (ten minste) zes kinderen geboren. Dit zijn:
3. |
Joanna van Berkel, gedoopt op dinsdag 9 januari 1798 te Tilburg; doopgetuige: Maria van Berkel; |
|
Joanna van Berkel trouwt op 9 november 1820 te Tilburg met Wilhelmus Cornelis van Oers, de weduwnaar van de op 20 augustus 1816 overleden Johanna Schalken;
Wilhelmus Cornelis bracht uit zijn eerste huwelijk één kind mee; uit het huwelijk met Joanna van Berkel worden zes kinderen geboren; |
4. |
Cornelis van Berkel, gedoopt op vrijdag 12 juli 1799 te Tilburg; doopgetuige is oma: Gertrudis Maes; |
|
Cornelis van Berkel trouwt op 11 oktober 1821 te Tilburg met Arnolda Mutsaers en hij krijgt bij haar zes kinderen; |
5. |
Jacobus van Berkel, gedoopt op vrijdag 24 september 1802 te Tilburg; doopgetuige: Wilhelma van Berkel; |
6. |
Maria Gerarda van Berkel, gedoopt op zondag 27 mei 1804 te Tilburg; doopgetuige: Maria Pijnenborg; |
7. |
Antonius van Berkel, gedoopt op donderdag 13 maart 1806 te Tilburg; doopgetuige: Wilhelma Custers; |
8. |
Joannes Baptista van Berkel, gedoopt op zondag 15 mei 1808 te Tilburg doopgetuigde: Maria van Berkel;
overleden op 11 juni 1809; begraven op 12 juni 1809 te Tilburg |
Buiten de twee kinderen uit het eerste huwelijk van Gerard Jan van Berkel zijn er bij het overlijden van Catharina Storimans nog vijf in leven. Francis van der Schoot en
Laurens Storimans werden op 15 december 1810 beëdigd als resp. administrateur en toeziend voogd over deze vijf minderjarige kinderen; de vader Gerard Jan van Berkel werd van rechtswege voogd. Francis van der Schoot was de zwager van Gerard Jan van Berkel, namelijk de man van Wilhelma van Berkel, de zus van Gerard Jan van Berkel. Laurens Storimans was de broer van Catharina Storimans. Voor de tweede keer weduwnaar geworden, gaat Gerard Jan van Berkel hij is dan zelf 48 jaar oud opnieuw op zoek naar een nieuwe echtgenote die de zorg voor zijn kinderen op zich wil nemen. Hij vindt die in de 26 jarige Arnolda Maaijen met wie hij op 31 december 1810 te Tilburg touwt; Hendrik Maaijen, de vader van de bruid, is daarbij getuige.
De relatie met de familie Storimans blijft na zijn derde huwelijk in tact. Op 22 april 1818 is Gerardus van Berkel althans te Tilburg getuige bij het huwelijk van
Nicolaas Storimans en Adriana Colijns. Nicolaas Storimans was de jongste broer van Catharina Storimans en voorheen dus een aangetrouwde zwager van Gerard Jan va Berkel.
Het huwelijk van Gerard Jan van Berkel met Arnolda Maaijen blijft evenmin kinderloos. Er worden uit dit huwelijk nog eens zes en misschien nog wel meer kinderen geboren, te weten:
9. |
Elisabeth van Berkel, geboren op zaterdag 18 april 1812 te Tilburg; |
|
Elisabeth van Berkel trouwt op 5 maart 1835 te Tilburg met Mathias Krah; uit dit huwelijk wordt ten minste één kind geboren; |
10. |
Jacobus van Berkel, geboren op dinsdag 19 juli 1814 te Tilburg; |
11. |
Hendrikus van Berkel, geboren op maandag 8 april 1816 te Tilburg; |
|
Henricus van Berkel trouwt op 7 mei 1840 te Tilburg met Henrica Zebregs; uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend |
12. |
Maria Catharina van Berkel, geboren op maandag 5 april 1819 te Tilburg; |
|
Maria Catharina van Berkel trouwt op 30 april 1841 te Tilburg met Cornelis Smulders; uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren; |
13. |
Gerardus (1) van Berkel, geboren op donderdag 12 februari 1824 te Tilburg; overleden op 16 augustus 1824 te Tilburg; |
14. |
Gerardus (2) van Berkel, geboren op vrijdag 19 augustus 1825 te Tilburg; |
|
Garardus (2) van Berkel trouwt op 14 augustus 1851 te Tilburg met Adriana Maria Roti; uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend. |
Gerard Jan van Berkel overlijdt op maandag 3 oktober 1836 te Tilburg. Hij is dan 74 jaar oud. Zijn weduwe, Arnolda Maaijen, leeft nog 11 jaar en overlijdt op donderdag 23 september 1847 te Tilburg, ca. 63 jaar oud.
Gerard Jan van Berkel en zij kinderen verdienden de kost in de Tilburgse wolindustrie. Zowel bij het huwelijk tussen Gerard Jan van Berkel en Catharina Storimans, als bij zijn huwelijk met Arnolda Maaijen, als bij zijn overlijdensaangifte wordt vermeld dat hij wever was. In de akte van het huwelijk van Adriaan van Berkel, zijn oudste zoon uit zijn eerste huwelijk, met Maria Anna van de Pol, wordt als beroep van de bruidegom opgegeven 'wever en droogscheerder'. Antonia van Berkel, de tweede dochter uit het eerste huwelijk, is bij haar huwelijk dienstmaagd, maar haar echtgenoot, Johannes van Dijk, was wever. Cornelis van Berkel, de oudste zoon uit het tweede huwelijk, blijkt bij zijn huwelijk met Arnolda Mutsaers, wever en dagloner te zijn en zijn bruid is spinster. Johanna van Berkel, de oudste dochter uit het tweede huwelijk, is bij haar huwelijk met Wilhelmus Cornelis van Oers spinster en haar bruidegom is wever. Ook Elisabeth van Berkel, de oudste dochter uit het derde huwelijk, is spinster als zij met Mattias Krah trouwt, die (als uitzondering) eerst koopman en later veldwachter is. Henricus van Berkel, de tweede zoon uit het derde huwelijk, was bij zij huwelijk met Henrica Zebregs droogscheerder. Maria Catharina van Berkel, de tweede dochter uit het derde huwelijk, is lakenpluisster als zij met de dagloner, Cornelis Smulders, in het huwelijk treedt. Ook Adriana Maria Roti, die de echtgenote wordt van de dagloner, Gerardus van Berkel, de jongste zoon uit het derde huwelijk, is bij haar huwelijk lakenpluisster. Het ziet er dus naar uit dat de eerste wolfabrieken die in het begin van de 19e eeuw in Tilburg werde opgericht kennelijk ook als huwelijksmarkt fungeerden.
Het tweede kind uit het huwelijk tussen Cornelius Storimans en Gertrudis Maas is
Petrus Storimans. Hij wordt op donderdag 10 januari 1782 te Tilburg gedoopt.
Antonia Michielsse staat te boek als getuige in naam van een zekere
Joae (Joanna) wier achternaam niet wordt vermeld. De identitieit van deze Joanna is dus moeilijk te achterhalen. Het kan zijn dat daarmee Jenne Mie Maas (Maria Joanna Maas) is bedoeld, een zus van Geertruida Maas. Petrus Storimans blijft maar net een week in leven. Op zaterdag 19 januari 1788 wordt hij als Peeter Cornelis Storimans te Tilburg begraven met de vermelding 'Tilburg (Oost-Heikant); kind. Laat ouders na.
Cornelius Storimans is het derde kind waarvan bekend is dat zijn ouders Cornelius Storimans en Gertrudis Cornelius Maas waren. Dit kind wordt op woensdag 16 juni 1784 te Hilvarenbeek ten doop gehouden.
Henricus Cornelius Maas, een broer van Geertrudis Cornelis Maas,
en Joanna Wilhelmus Janssens (relatie onbekend) waren de doopgetuigen. Dit kind overleeft de kinderziekten, maar wordt desondanks niet oud. Op maandag 24 juni 1799 wordt hij, één week na zijn 15e verjaardag, onder de naam Cornelis Cornelis Storimans te Tilburg begraven. Hij was 8 jaar oud en werd Cornelis Stoorimans genoemd toen voor hèm en zijn broertje van vierenhalf, Larens Stoorimans, op vrijdag 4 januari 1793 te Hilvarenbeek een borgbrief werd aangevraag met Tilburg als plaats van bestemming. Waarom op dat moment geen borgbrieven zijn aangevraagd voor Catharina, hun oudere zus van 14 jaar oud, en evenmin voor de beide ouders, is niet geheel duidelijk. Mischien is het zo dat die toen al werkzaam waren in een wolfabriek en dat dan een borgbrief niet nodig was. Daarover bestaat echter geen zekerheid; fabrieksarbeiders waren toen in elk geval nog niet verzekerd van een vast inkomen.