Gegevens omtrent de familie Storimans tot ca. 1450
(zie ook de toelichting)

In vroegere tijden waren geen achternamen in gebruik. Personen die bezit hadden en om die reden in protocollen met betrekking tot dat bezit moesten worden vermeld werden daarin met hun doopnaam en de naam van hun vader of vader en grootvader opgenomen. Soms als ter plaatse de kind-vader-combinatie of de kind-vader-grootvader-combinatie niet onderscheidend genoeg was werd een ander kenmerk van degene die het bezit had of diens vader of grootvader toegevoegd, bijvoorbeeld het beroep of de plaats van herkomst van dat kind, die vader of grootvader. Een heel enkele keer had degene die in een protocol moest worden benoemd, diens vader of grootvader een bijnaam omdat die kreupel liep of doof was of, zoals waarschijnlijk met de naamgever van de familie Storimans het geval is geweest, als 'verhalenversteller' bekend stond; dat is wat 'storijman' in het middelnederlands betekent. Mogelijk in pejoratieve zin: kletsmajoor of man over wie verhalen de ronde doen.
NN Storiman
Geboren vóór 1280;
echtgenote onbekend
In bronnen uit de eerste en tweede helft van de 14e eeuw is al sprake van van Henricus Storiman/Storijman en van Arnoldus Storiman. De namen Henricus en Armoldus/Aert komen vanaf die tijd veelvuldig voor in protocollen met betrekking tot bezit in Helvoirt en Haaren, zodat aannemelijk is dat de in de bronnen genoemde personen familie van elkaar waren. Gelet op de tijdstippen van de diverse vermeldingen gaan we er vooralsnog van uit dat er sprake is geweest van een Henricus Storimans die de vader was van zoon Arnoldus Storiman, dochter Yda en zoon Henricus Storiman. De veronderstelling is dat er voorafgaand aan vader Henricus Storimans al een naamdrager Storiman heeft bestaan, ofschoon het in theorie ook mogelijk is dat de eerst gevonden naamdrager Storimans ook degene is geweest die als allereerste als zodanig werd aangeduid. In de tweede helft van de 14e eeuw heeft in Loon op Zand nog een andere naamdrager Storimans geleefd. Aangenomen is dat deze naamdrager wel familie was van de eerder genoemde Henricus en zijn twee zonen en dochter; mogelijk was hij een broer of neef van vader Henricus. Op basis van deze gegevens laten we de stamreeks Storimans voor het gemak aanvangen met een verder nog onbekend Storimans, die de voorouder is van twee takken van de familie Storimans. De ene tak begint met (vader) Henricus Storiman die zich in de eerste helft van de 14e eeuw in Helvoirt ophoudt en de twee tak vangt aan met een eveneens nog onbekende Storimans wiens nakomelingen zich eind 14e eeuw in Loon op Zand ophouden. De eerste tak loopt door tot in de huidige tijd. Van de tweede tak uit Loon op Zand zijn na 1561 geen vermeldingen meer gevonden.
- Henricus Storiman
Geboren omstreeks 1300; overleden na 1340 en vóór 1351.
Echtgenote onbekend.
Henricus Storiman betaalde aan hertog Jan III van Brabant cijns te Helvoirt met de aantekening in het cijnsboek "de nova terra". Dat betekent "over nieuwe grond". Dat doet veronderstellen dat het hier gaat om nieuw door de hertog uitgegeven woeste grond. Het cijnsregister betreft de jaren 1340 tot en met 1351, waarbij wordt vermeld dat de cijns later door zijn weduwe en kinderen is betaald. Hendricus Storimans is dus ergens in dat decennium overleden.
Kinderen van Henricus Storiman en zijn onbekende echtgenote
- Arnoldus Storiman
Geboren omstreeks 1330; Arnoldus was gehuwd met Mechtildis van Baersdonck, dochter van Hubertus van Baersdonck en Hildegondis;
Arnoldus, handelend als man van Mechtildis, is in 1344, 1379 en 1392 betrokken bij transacties in Esch.
Arnoldus verkoopt samen met zijn schoonmoeder Hildegondis, weduwe van zijn overleden schoonvader Hubertus de Barsdock en met zijn zwager Wilhelmus de Barsdock in 1344 een erfpacht in Esch. Meer dan een eeuw later verklaart een zekere Arnoldus Rudolphus van der Stappen dat hij die pacht in bezit heeft.
In 1357 draagt Arnoldus Storimans, zoon van Henricus Storiman van Helvoert grond over gelegen in de parochie van Haaren in Ghesel (thans Gijsel).
- Henricus Storyman
Geboren omstreeks 1350.
Er is een protocol uit 1427 waarin Arnoldus zoon van wijlen Henricus betrokken is bij een grondtransactie. Deze Henricus vader van Arnoldus kan niet de verderop te noemen Henricus vader van Arnoldus uit Helvoirt zijn want die Henricus was in 1429 nog in leven. De hier bedoeld Henricus en diens zoon Arnoldus horen waarschijnlijk ook niet tot de familietak die zich in Helvoirt ophield. Omdat de hier bedoeld Arnoldus blijkens een protocol uit 1391 bezit had aan de Vugtherdijk in Den Bosch is aangenomen dat diens vader Herricus op zijn beurt de zoon was Arnoldus de man van Mechtildis van Barsdonck. Desondanks is niet geheel uit te sluiten dat deze Henricus Storyman dezelfde persoon is die als Henneken Storman of Scorman staat aangeduid in een schoutsrekening - weliswaar met betrekking tot Helvoirt - uit 1388 en die drie gulden boete kreeg omdat hij zich verzette toen hij aan de schandpaal moest worden gezet. Het zou hier om deze Henricus kunnen gaan. In elk geval niet om de andere Henricus, want die was in 1388 al overleden. Ook mogelijk is dat het inderdaad niet om een Henneken Storman ging maar om Henneken Scorman. De naam Scorman komt overigens verder niet in de Bossche Protocollen voor. Als het wel een familienaam is dan is het in ieder geval een familie die geen (grond)bezit had.
- Arnoldus Henricus Storyman
Geboren omstreeks 1370; overleden na 1435.
Er waren in het eerste kwart van de 15e eeuw twee personen die allebei als Arnoldus of A(e)rt Soryman geboekstaafd zijn en allebei een Henricus als vader hadden. De ene was in 1424 al overleden en de ander leefde in elk geval in 1427 nog. De in 1424 al overleden Art Storyman han bezit in Helvoirt bij de windmolen en kerk. De hier aan de orde zijnde Arnoldus was na 1424 nog in leven en had, voor zover bekend, geen nakomelingen. Volgens een protocol uit 1391 wordt deze Arnoldus de "Pundermaker", dat is weegschaalmaker, genoemd. Hij verkoopt dan een huis en erf in Den Bosch aan de Vughterdijk. In een aansluitend protocol wordt vermeld dat zijn vrouw Bela heette. In 1422 is er een protocol waarin wordt vermeld dat Arnoldus Storyman, dan de echtgenoot van Heilwigis, dochter van Wolterus Matheeus soen, grond verkoopt in Viught.
Bijkens een protocol uit 1427 is hij betrokken bij een grondtransactie in Udenhout.
Volgens een protocol van 25 juli 1435 belooft Aert Storyman samen met enkele andere personen 29 1/2 gouden artsgulden te betalen aan het Ste Gertrudisklooster in Leuven. Ook hier gaat het waarschijnlijk om de hier bedoelde Arnoldus Henricus Storyman. In hetzelfde protocol is weliswaar ook sprake van Aert Storemans uit Achthoeven die ten behoeve van hetzelfde klooster rogge moet leveren in de graanschuur in Oisterwijk, maar daar gaat het waarschijnlijk om Aert Henrix Storyman, een kleinzoon van de hierboven besproken naamgenoot Arnoldus Henricus.
- Yda Storijman
Geboren omstreeks 1330; overlijdensdatum na 1393.
Zij was waarschijnlijk ongehuwd. In de latijnse tekst van een protocol uit 1391 staat vermeld dat zij "cum tutore" van Johannes, zoon van wijlen Andreas van Lenneshoevel een erfcijns heeft overgedragen. Dat wil zeggen met hem als handelingsbevoegde persoon (voogd). Getrouwde vrouwen hadden in die tijd bij grondtranacties hun echtgenoot als voogd en weduwen, meestal een mannelijk familielid van haar overleden echtgenoot, maar dan staat er meestal ook bij dat die vrouw de achtgenote (uxor) of de weduwe (relicta) was. Een ongetrouwde vrouw was voor grondtransactie evenmin handelingsbevoegd, maar kon zelf iemand vragen om voor haar als voogd op te treden. Dat laatste kan hier het geval zijn geweest.
- Henricus Storiman
Geboren omstreeks 1330; overleden vóór 1384.
Echtgenote onbekend.
Protocollen uit 1384 en 1387 vermelden vier dan nog ongehuwde kinderen van Henricus Storimans, namelijk drie zonen en één dochter, en één dan al gehuwde dochter die al wduwe is met zeven kinderen. De gehuwde dochter is als oudste aangemerkt.
- Hadewigis Henricus Storijman
Geboren omstreeks 1350; overleden na 1387; in een protocol uit 1387 wordt zij vermeld als dochter van Henricus Storimans.
Gehuwd met Jacobus Gherijts van Druenen; deze Jacobus was in 1384 al overleden want in dat jaar staat Hadewigis als zijn weduwe te boek. In het protocol van dat jaar draagt zij het vruchtgebruik van de goederen uit de erfenis van haar vader Henricus Storijman over aan haar zeven kinderen
Op 28-06-1408 draagt Heijlwich Hendrick Storijman 1/3 deel in alle erven van haar vader Hendrick te Helvoirt aan die Ghesel over aan Ermgard Moelneer van Tijlborgh. Deze Ermgard is dan de weduwe van Dideric Storijman; aangenomemn is dat Dideric een zoon was van haar broer mr. Johannes Storimans. Heijlwich Hendrick Storijman was dus waarschijnlijk de aangetouwde tante van Ermgard.
Kinderen van Hadewigis Storijman en Jacobus Gherijts van Druenen:
- Gerardus van Druenen
- Henricus van Drunen
- Lodovicus van Druenen
- Elizabeth van Druenen
- Goedeldis van Druenen
- Hadewigis van Druenen
- Zaloma van Druenen
- mr Johannes Storimans
(klik door naar zijn gezinsstaat)
- Godefridus Storimans
Geboren omstreeks 1350; overleden vóór 1370. Ook Godefridus wordt in het al genoemde protocol uit 1387 vermeld als zoon van Henricus Storimans. Dat hoeft niet in tegenspraak te zijn met het protocol uit 1370 waarin hij staat opgetekend als de overleden broer van mr. Jophannes Storijman en waarin melding wordt gemaakt van zijn weduwe Jutta, die mogelijk de dochter van Theodoricus Lijsen was. In het betreffende protocol uit 1370 wordt namelijk vemeld dat zij en de broers Johannes en Walterus Lijsen goederen verkochten die Godefridus verkregen gad uit de erfenis van zijn vader Henricus Storijman.
Godefridus had ten minste één dochter.
- Hadewig Goyard Storiman
Geboren omstreeks 1370; overleden na 1413.
Hadewig is bekend uit een protocol uit 1412-1413 waarin wordt vermeld dat Hadewig Goyard Storiman de tweede vrouw was van de hoefslager Lambert Broes Peterssoen, welke Lambert weduwnaar was van Hadewig Jan Appelman.
- Elizabeth Storimans
Geboren omstreeks 1350; overleden na 1387. Het enige wat over Elisabeth Storimans bekend is, is dat zij in het al eerder genoemde protocol uit 1387 te boek staat als de (ongehuwde) dochter van Henricus Storimans.
- Arnoldus Henricus Storimans
(Klik door naar zijn gezinsstaat)
- NN Storimans
geboren vóór ± 1300; tijdstip overlijden onbekend.
echtgenote onbekend.
- NN Storimans
geboren omstreeks 1320; tijdstip overlijden onbekend.
echtgenote onbekend.
Kind van NN Storimans:
- Winrics Storimans
Geboren omstreeks 1340. In Taxandria, tijdschrift voor Noordbrabantsche geschiedenis en volkenkunde, 4e reeks, 3e jrg, 1926 staat een verhaal over de vier (toen) in het archief van de Heerlijkheid Loon op Zand aanwezige Cijnsboeken. In een van die cijnsboekenis sprake van een Ghyb Nenensoon, die omstreeks 1385 - toen ten minste 25 jaar oud - in het bezit was van een stuk land in Venloon dat voordien van Winrics Storimans was. Hoewel Winrik een bestaande naam is, gaat het hier mogelijk om een leesfout en staat er in het betrokken register niet Hinrik maar Henrics. In dat geval hebben we mogelijk te maken met de eerder genoemde Henricus Henricus Storimans. Als het niet om een leesfout gaat, zou het zo kunnen zijn dat de genoemde Winrics Storimans familie was van de hierna te noemen, eveneens in Loon op Zand te situeren Erijt Storimans was. Mogelijk was hij diens broer, maar dat is geenszins zeker.
- Erijt Storimans
Geboren omstreeks 1340. Erijt (Gerardus) is alleen bekend uit een protocol uit 1391 met betrekking tot Loon op Zand, waarin sprake is van Berthe, dochter van Erijt Storimans; overleden na 1391. Wie de echtgenote van Erijt is geweest is onbekend.
Kinderen van Erijt:
- Berthe Storimans
Geboren omstreeks 1360; overleden na 1391;
Berthe had in Loon op Zand mogelijk nog ten minste twee broers. Dat is afgeleid uit een protocol uit 1401 waarin sprake is van Willelmus en een protocol uit 1438 waarin sprake is van wijlen Jan Storyman
- Johannes Storyman
Geboren omstreeks 1360 en overleden vóór 1437.
Johannes Storyman wordt eerst genoemd in een protocol uit 1390 met betrekking tot Loon op Zand en daarna als zijnde de overleden vader van Erart Storyman in een protocol 1437 eveneens met betrekking tot Loon op Zand.
Een directe aanwijzing dat hij een broer van Berthe zou zijn geweest en een zoon was van Erijt, is er niet; de enige aanknopingspuinten zijn de jaartallen, de naam Erijt-Erart (Gerrit-Gerardus) en Loon op Zand.
- Erart/Eerken Jan Storyman
Geboren omstreeks 1380; overleden na 1438.
Erart, "genaanmd Eerken", wordt als zoon van wijlen Jan Storyman genoemd in een protocol uit 1438.
- NN Storimans
Geboren omstreeks 1360. De hieronder vermelde Wilhelmus Storyman komen we voor het eerst tegen in een protocol uit 1401. Dat veronderstelt een geboortejaar omstreeks 1380. Waarschijnlijk niet omstreeks 1360, in welk geval sprake zou kunnen zijn geweest van een broer van Berthe en/of van Johannes Storimans, want dat lijkt niet aannemelijk in verband met o.m. een protocol uit 1446 waarin sprake is van de weduwe vn Willem Storyman met drie nog niet getrouwde kinderen en één getrouwde dochter. Dat verwijst naar een huwelijk met Willem Stoyman omstreeks 1420 of eerder. Er zal dus tussen Berthe en Johannes Storimans nog een generatie Storimans hebben gezeten met de vader van Wilhelmus Storyman.
- Wilhemus Storyman
Klik door naar de gezinsstaat van Wilhelmus

Betaald: 1340 t/m 1350 Henricus Storiman, de nova terra (over nieuwe grond), 1 1/2 schellingen; later: de weduwe en kinderen.
(Bron: Het Cijnsboek van de Hertog voor de Meijerij van 's-Hertogenbosch van 1340, Analyse en Bewerking Martien van Asseldonk; - cijnsdorp Helvoirt (deel 41), fol. 195, cijnsnr. 101)
(N.B.: Asseldonk schat op basis van zijn analyse van het cijnsregister in dat 1 schelling of 12 nieuwe penningen het cijnsbedrag is dat voor ca. 1 bunder (=1 hectare) moest worden betaald. Hendricus Storimanbs bezat dus ca 1,5 hectare grond.)

4 juni 1344 (in crastino post diem sancti Sacramenti). Schepenen van 's-Hertogenbosch, Hermannus de Eyndoven en Theodericus Posteel, oorkonden, dat Hillegondis, weduwe van wijlen Hubertus de Barsdonck, Willelmus, hun zoon, en Arnoldus Storiman, man van Mechteldis, dochter van genoemde Hubertus en Hillegondis, verkocht hebben aan Willelmus Loyer de oudere een pacht van 2 mud rogge uit een pacht van 5 mud, die Henricus Beerwout aan hen moet betalen uit goederen van wijlen Hubertus, gelegen in de parochie van Eysghe (Esch) (Bron: Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk in en bij Heusden, 1245 - 1631, Regesten, toegangsnummer: 239, inventarisnummer 19; Kopie in perkamenten cartularium (inventarisnr 121) folio 92r; http://www.bhic.nl/site/)

29 juni 1357: Arnoldus Storiman zoon van wijlen Henricus Storiman van Helvoert heeft overgedragen aan Henricus Uten Waude 13 roeden land gelegen in een hof in de parochie van Haaren in Ghesel. (Bron: Tafel Heilige Geest Den Bosch, 1271-1359, nr, 421)

ca. 1365: Fol. 10 vo van hetzelfde (oudste) Chijnsboeck, behoorende tot het eerste gedeelte omtrent 1385 ingeschreven uit het vorige cijnsregister, bevat o. m. : (…) Ghyb Nennensoen hevet (…) aan het hoofd van een post in dit register afgeschreven uit het vorige register, als eigenaar van een erf dat te voren Winrics Storimans was; hij was derhalve in 1385 minstens 25 jaren oud. (Bron: Taxandria, Tijdschr Noordbrabantsche geschiedenis en volkenkunde, 1926, blz. 301)


wo02-01-1370. Jutta wv Godefridus gnd Storijman en de broers Johannes en Walterus, kvw Theodericus gnd Lijsen soen, verkochten aan mr Johannes Storijman bvw voornoemde Godefridus, (1) alle erfgoederen die aan voornoemde wijlen Godefridus gekomen waren na overlijden van zijn ouders, zowel onder Helvoirt als daarbuiten gelegen, uitgezonderd de erfgoederen die wijlen Johannes van Rode gruiter van voornoemde wijlen Godefridus verworven had, (2) 1/8 deel van alle goederen die waren van wijlen Henricus gnd Storijman, welk 1/8 deel voornoemde wijlen Godefridus verworven had van voornoemde mr Johannes Storijman, belast met cijnzen en pachten. (Bron: NL-HtS 1100 1175 mf7 A 14 1370, p. 2; BP 1175 f 211r 03))

do 20-02-1371/19-06-1371. (...) een stuk roggeland in Vught Sint-Lambertus, ter plaatse gnd Cromvoirt (Distelberg), tussen Johannes Storijmans enerzijds en (Hilla Ghenen/een weg) anderzijds... (Bron: NL-HtSA_1100_1175 243 251-269 274-288 1371.pdf, p. 61 en p. 177; BP 1175 f 257r 04 en BP 1175 f 269v 17)

do 22-10-1377 (...) een n-erfcijns van 3? gulden? gaande uit een windmolen in Den Bosch, op de Vughterdijk, tussen erfgoed van Johannes Storijman? enerzijds en (...) bakker anderzijds. (Bron: NL-HtSA_1100_1176 014-044 1377.pdf, p. 189; BP 1176 f 038r 13)

ma 26-09-1379. Henricus zvw Henricus Loijen zvw Willelmus Loijer de oudere verkocht aan Willelmus zv Willelmus zvw Willelmus Loijer de helft van een b-erfpacht van 2 mud rogge, Bossche maat, met Lichtmis in Den Bosch te leveren, gaande uit 5 mud rogge erfpacht die Henricus gnd Berwout leverde aan Hildegondis wv Hubertus van Barsdonc, haar zoon Willelmus, en Arnoldus Storiman, gaande uit de goederen van voornoemde wijlen Hubertus, die nu aan Henricus behoren, waarin voornoemde Henricus tegenwoordig woont, in Esch, welke pacht van 2 mud rogge voornoemde wijlen Willelmus Loijer gekocht had van Hildegondis wv Hubertus de Baersdonc, hun zoon Willelmus en Arnoldus Storiman. Willelmus zvw voornoemde Henricus Loijer deed afstand van deze helft. Willelmus Kemmer deed eveneens afstand, maar heeft het vruchtgebruik in de andere helft. (Bron: NL-HtSA 1100 1175 1379 01.pdf, p. 48/49; 05.pdf, p. 113; BP 1175 f 124r 15)

do 15-09-1379 (...) 1 bunder 15 roeden beemd, in Vught Sint-Lambertus, ter plaatse gnd in den Strijpt, deels gelegen tussen Johannes Storijman enerzijds en Johannes van Tiel pottenbakker anderzijds, (...) (Bron: NL-HtSA 1100 1175 108-113 115-122 1379 03.pdf, p. 78; BP 1176 f 117v 07)

do 21-07-1384 Hadewigis, wv Jacobus gnd Gherijts soen van Druenen en dvw Hericus gnd Storijman, droeg over aan haar kinderen Gerardus en Henricus, tbv hen en Lodovicus, Elizabeth, Goedeldis, Hadewigis en Zaloma, kv eerstgenoemde Hadewigis, haar vruchtgebruik in alle erfelijke goederen, die aan voornoemde Hadewigis en wijlen Jacobus gekomen waren na overlijden van voornoemde Henricus Storijmans. (Bron: NL-HtSA 1100 1177 133-173 1384 03; BP 1177 f 140r 01)

do 31-01-1387 (...) een b-erfpacht van 4 lopen rogge, Bossche maat, die Johannes, Arnoldus, Godefridus en Elizabeth, kvw Henricus Storimans, en zijn schoonzoon Jacobus Gherijts soen van Druenen eertijds moesten leveren aan wijlen voornoemde Johannes van der Bruggen (Bron: NL-HtSA 1100 1175 mf1 F 02, p. 60; BP1177 f 337r 08)

1388-1389: Ontfaen van Heynen van Eel scoutheit van Oesterwijc binnen den tyde vors. (augustus 1388 - februari 1389)... 010.1.3.11 ... in Helvoert... (010.1.3.133) (...) Henneken Storman/Scorman, (...) van horen verseten gheboden op die palen te comen gheiffent om iii gulden. (Bron: http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/historisch_onderzoek/schoutsrekeningen.htm ->nr. 10, inv.nr. 2786, 1388-1389, p. 7 010.1.3.11

za 10-09-1390 87 een huis en erf in Veijnlone, naast Johannes Storijman (NL-HtSA 1100 1178 284-305 1390 04; BP 1178 f 295r 01 , p. 77)

Schepenprotocol van transport d.d. 7 mei 1391 door Berthe, dochter van Erijt Storimans, aan Thomaes Baeliuwe, zoon van wijlen Aert Baeliuwe, van een erfpacht van vier lopense rogge per jaar. (NL-TbRAT-982.ead.pdf, pag. 74, nr. 402)

wo 08-02-1391. Arnoldus gnd Storiman gnd die Pundermaker verkocht aan Gerardus nzvw Willelmus Gerardi alias gnd Waumosticker! een huis en erf van wijlen Jacobus van Tijla, in Den Bosch, in de Vughterstraat, aan Goessuinus gnd Knode de oudere overgedragen door Mathias gnd Bac van Corvel, welk huis en erf aan Goessuinus gnd Knode zvw Heilwigis gnd uten Werde gekomen was na erfdeling na overlijden van zijn vader eerstgenoemde Gossuinus, welke erfgoederen Gossuinus gnd Knode zvw voornoemde Heilwigis overgedragen had aan voornoemde Arnoldus, belast met de hertogencijns en 6 pond geld. (Bron: NL-HtSA 1100 1179 195-251 1391 05.pdf, p. 87; BP 1179 p 219r 13)

do 23-02-1391. Johannes Cloet droeg over aan Arnoldus Storijman en zijn vrouw Bela, resp. aan de langstlevende van hen beiden, een huis, erf en tuin, in Den Bosch, aan de Vughterdijk, tussen erfgoed van Aleijdis gnd Meus enerzijds en ....... ....... anderzijds, belast met een lijfpacht van 1 mud rogge op het leven van Henricus zv ....... ....... soen en zijn vrouw Margareta, een b-erfcijns van 13 schelling gemeen paijment en de hertogencijns. (Bron: NL-HtSA 1100 1179 332-342 1391 07.pdf, 26; BP 1179 p 340v 01)

± wo 03-04-1392 ... erfpacht van 2 mud rogge, Bossche maat, met Lichtmis in Den Bosch te leveren, gaande uit 5 mud b-erfpacht, die Henricus Berwout moet leveren aan Hildegondis wv Hubertus van Baersdonc, haar zoon Willelmus en Arnoldus Storiman ev Mechtildis, dvw voornoemde Hubertus en Hildegondis (Bron: NL-HtSA 1100 1179 343-388 1392 05.pdf, p. 113; BP 1179 p 372v 08 )

wo 03-12-1393 Yda svwArnoldus gnd Storijman en Johannes zvw Andreas van Lennenshoevel droegen over aan Gerardus gnd Wambusticker een b-erfcijns van 4 pond geld, die Gerardus van Duijsborch aan voornoemde wijlen Arnoldus Storijman beloofd had (Bron: NL-HtSA 1100 1179 623-669 1391 05, p. 18; BP 1179 p 630v 03)

wo 01-06-1401 Willelmus Storiman, echtgenoot van Heijlwigis, dv voornoemde Ghibo gnd Nennen verkoopt o.m. Een stuk heid in VenLoen (Loon op Zand) (Bron: NL-HtSA 1100 1182 p 447-504 1401 05; BP 1182 p 447r 05)

28-06-1408 Heijlwich Hendrick Storijman heeft opgedragen aan Ermgard Moelneer van Tijlborh 1/3 deel in alle erven van haar vader Hendrick te Helvoirt aan die Ghesel. (Bron: BP 1185, 338, bewerking Karel van Hest)

1412-1413 Hadewig Goyart Storiman tweede vrouw van Lambert Hoefsleger - z.w. Broes Peterssoen – x Hadewig dr w. Jan Appelman x Hadewig dr. Goyart Storiman 1188 14

1422. Arnoldus genoemd Storyman, echtgenoot van Heilwigis, dochter van Wolterus genoemd Matheeus soen, heeft verkocht voor schepenen van 's-Hertogenbosch aan Henricus, zoon van Nycolaus genoemd de Laerhoven, de helft van een stukje wei in de parochie Vught-Sint-Pieter op een plaats geheten tNoertbroec, waaruit naast een cijns aan de hertog een cijns aan een altaar in Haaren betaald moest worden. 1422. (Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk bij Heusden, regesten, 1245 - 1631, 270 (241, 437))

5 april 1427 Wytmannus zoon van wijlen Petrus Huben soen en Arnoldus Storyman zoon van wijlen Henricus Storyman aan: mr. Godefridus van Rode t.b.v. de THG (= Tafel van de Heilige Geest) van: 1/4 deel in een kamp beemd groot 2 bu in Udenhout bij de stuw (Gurgiten) gend. Den Brant; lasten: erfcijns van 2/3 van 2 kapoenen aan N.N.; bijz.: de overige 3/4 van deze beemd is al van de THG. (Bron: Tafel Heilige Geest Den Bosch, 1425-1437, nr, 1731)

25 juli 1435 Monasterium sancte Gertrudis Lovanensis (tienden) 13. Aert Storyman (en anderen ...) promiserunt Henrick Jan van Buedel t.b.v. het klooster 29 1/2 gouden artsguldens op Jo. Baptist naestcomende (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-149-1435-1438.pdf, p. 33, nr. 212; 847.Sch.Otw.149, f. 27r-1)

1438 87 Erart (geh. Eerken) z.w. Jan Storyman (NL-HtSA 0014 0487 Loon op Zand 1368-1449, p. 73)

10 januari 1456 (anno Domini millesimo quadringentesimo quinquagesimo sexto). Schepenen van 's-Hertogenbosch, Henricus Monix en Adam die Lu, oorkonden, dat, nadat Hildegondis, weduwe van Hubertus de Barsdonc, hun zoon Wilhelmus en Arnoldus Storiman verkocht hadden aan Wilhelmus Loeyer senior een erfpacht van 2 mud rogge, Bossche maat, van 5 mud in de parochie van Eysch, Arnoldus, zoon van wijlen Rodolphus van der Stappen, verklaard heeft, deze goederen van wijlen Hubertus voornoemd namelijk een huis, erf, hof en erfgoed annex thans in bezit te hebben en hieruit te betalen aan Elizabet, weduwe van Johannes Philipszn mesmaker, een erfpacht van 1/2 mud rogge
(Bron: Kloosters Mariënkroon en Mariëndonk in en bij Heusden, 1245 - 1631, Regesten, toegangsnummer: 239, inventarisnummer 985; kopie in groot cartularium (inventarisnr 120) pagina 125; Kopie in perkamenten cartularium (inventarisnr 121) folio 92r; http://www.bhic.nl/site/)

mr Johannes Storimans
Geboren vóór 1345; overleden na 1401 en vóór 1421.
gehuwd met een dochter van Jan Vos en diens echtgenote Elisabeth.
In de hoedanigheid van schoonzoon van Jan Vos, de bierbrouwer en diens weduwe, Elisabeth, betaalt Jan Sorimans in 1380 hertogcijns voor het hebben van een keldermond. Een keldermond is een luik naar een kelder waar biervaten konden worden in- en uitgerold.
Van deze Johannes Storimans is bekend dat hij in Helvoirt bij de molen, Molenecker, woonde en tot de magistratuur (dorpsbestuur) van Helvoirt behoorde en timmerman was. In een protocol uit 1401 wordt hij "magister Johannis Storijman carpentarius (timmerman)" genoemd.
Jan Storimans stond op een of andere manier in betrekking tot een zekere Wouter/Wautgherus, die ofwel diens zwager ofwel diens schoonzoon was. In een akte uit 1390 wordt hij in het latijn aangeduid als "gener" van mr. Storijman en woonden ze beide op hetzelfde perceel grond. Met het latijnse 'gener' of met het middelnederlandse 'swager' wordt meestal 'schoonzoon' bedoeld, maar het kan ook terugslaan op niemand die wij in het hedendaags Nederlands 'zwager' (schoonbroer) noemen. In het geval die Wautgher inderdaad diens zwager was, was hij ofwel de zoon van Jan Vos en diens echtgenote Elisabeth of de man van een zus van de niet met haar voornaam bekende vrouw van mr Johannes Storiman. Blijkens twee vermeldingen uit het register van de (onder)schout uit Oirschot met betrekking tot Helvoirt had Johannes Storimans in ieder geval heel wat met deze Wautgher te stellen. In de eerste protocol uit de periode 1390-1391 is nameijk sprake van 'Wouter Storimans swager' en in de tweede uit de periode 1393-1394, van 'Wautgher Jan Storimans swagher'. In het ene geval wordt 3 gulden boete geïnd wegens het turfsteken in Esch, terwijl de beboete persoon daar niet woonde en in het andere geval moest 16 gulden worden betaald om een vergrijp waarvan de omschrijving onduidelijk is, n.l. "om dat hi op die setter sprac die die faute van sHEREN gelde VAN BORNE setten". Mogelijk gaat het om het niet betalen van belasting. Gelet op de hoogte van de boete was het in elk geval een vergrijp dat hem zwaar is aangerekend. In hetzelfde register staat vemeld dat iemand anders 25 gulden moest betalen wegens "enen doetslach die hi dede aen enen knecht". Overigens kan het ook zo zijn dat het niet om een aanverwant in de zin van een zwager gaat maar om inderdaad een schoonzoon, namelijk de man van een dochter van mr. Jan Storijmans; zie verder hieronder bij Lijsbeth Jan Storijman.
Kinderen van mr Johannes Storimans:
- Theodoricus/Dideric/Dirk
geboren omstreeks 1377; overleden ± 1406;
gehuwd met Ermgard Moelneer van Tijlborgh
Theodoricus Storijman komen we voor het eerst tegen in relatie tot de aankoop van een stuk land In Helvoirt in 1397. In 1406, 1408 en 1416 wordt Ermgart weduwe van Dirck Storyman genoemd en volgens een protocol van 24-01-1421 is sprake van Jan Rose die jonge man van Juet, dvw Dideric Storijman en Ermgaerde Smolneers;
Hoewel er geen protocol is gevonden die Dirck Storyman direct aanwijst als zoon van mr Johannes Storimans, is dat toch aannemelijk. Dat komt doordat Heijlwich Hendrick Storijman - de zus van mr. Johannes Storimans - op 28-06-1408 een deel van haar erfenis van haar vader Hendrick opdraagt aan Ermgard Moelneer van Tijlborgh. Ze deed dat kennelijk in de hoedanigheid van (aangetrouwde) tante van Dideric Storijman. Waarom is niet duidelijk. Misschien woonde ze op haar oude dag bij Ermgard.
Uit het huwelijk tussen Dideric Storijman en Ermgard Smoelneers van Tijlburgh is ten minste één dochter geboren
- Juet/Jutta Dideric
Geboren omstreeks 1400 en overleden na 1434. Jut Dirck Storyman was gehuwd met Jan Rose; in 1434 is Jut Dirck Storyman weduwe van Jan Roezen.
Het echtpaar Jan Rose en Jut Dirck Storyman had ten minste één zoon:
- Jan Roozen
- Jan Storijman
- geboren voor ± 1370, overleden na 1421
Er is een vermelding uit 1421 die betrekking heeft op Jan Sorymans, zoon van wijlen mr Jan Storyman. Omdat er in 1428 een vermelding is van Heilwich Jan Sorijman is aangenomen dat hij getrouwd was en dochters had. Mogelijk had hij ook een dochter Lijsbeth Jan Storijman, maar vooralsnog is aangenomen dat die Lijsbeth niet de dochter van deze Jan Storijmans was, maar diens zus.; zie hieronder.
- Heilwich Jan Storijman
Hoewel niet geheel is uitgesloten dat deze Heiwich Jan Storijman een dochter was van mr. Jan Storyman is op basis van het jaartal van de vermelding (1428) toch aangenomen dat zij een dochter was van de Jan Storyman de zoom van mr.Jan Storimans. In dat geval zal ze omstreeks 1390 geboren zijn, overleden na 1428.
Gehurwd. In een protocol van 28-06-1428 wordt Aert Willem Roelofs, man van Heilwich Jan Storijman genoemd
- Liesbeth Jan Storijman
Vooralsnog is aangenomen dat mr. Jan Storijman een omstreeks 1370 geboren dochter had die gehuwd was met een zekere Wautgher. Deze Wautgher staat in een acte uit 1390 met betrekking tot grond in Helvoirt in het latijn vernoemd als "gener" van Jan Storijman en doorgaans is dat de aanduiding voor schoonzoon, maar het kan ook zwager betekenen. Als deze vermelding inderdaad betrekking heeft op de schoonzoon van mr. Jan Storimans dat was die schoonzoon waarschijnlijk getrouwd met Lijsbeth Jan Storijman die blijkens een akte uit 1430 (kennelijk als weduwe) betrokken was bij een deling van huis, erf en hof in Helvoirt (Ghezel). Een andere mogelijkheid is dat de genoemde Lijsbeth Jan Storimans de omstreek 1390 geboren (ongehuwde) dochter was van Jan Jan Storijman en dus een (aangetrouwd) nichtje van Wautgher, de schoonzoon van mr. Jan Storijmans.
Is de genoemde Wautgher niet de schoonzoon van mr. Jan Storimans, maar diens zwager, dan is hij de aanverwant die hierbij bij mr. Jan Storijmans is besproken. In dat geval kan het nog steeds zo zijn dat mr. Jan Storijmans een dochter Lijsbeth had of zowel mr. Jan Storijman als diens zoon Jan Jan Storijman.

wo 02-01-1370 Jutta wv Godefridus gnd Storijmanen de broers Johannes en Walterus, kvw Theodericus gnd Lijsen soen, verkochten aan mr Johannes Storijman bvw voornoemde Godefridus, (1) alle erfgoederen die aan voornoemde wijlen Godefridus gekomen waren na overlijden van zijn ouders, zowel onder Helvoirt als daarbuiten gelegen (Bron: NL-HtSA 1100 1175 mf7 A 14 1370, p. 2; BP 1175 f 211r 03)

In het Hertogelijk cijnsboek van het jaar 1380 is vermeld: "census domini ducis in Oesterwijc in die beati Thome apostoli .... 107 It. (Primo) Elisabeth relicta Johannis Vos braxatoris et liberi et Johannes Storiman gener eius de ore cellari 1.d.vet."
[vertaling: Cijns van den heer Hertog in Oisterwijk op Sint Thomas aposteldag (21 december 1380) .... 107 van Elisabeth, weduwe van Jan Vos, brouwer, en kinderen, en van Jan Storimans haar schoonzoon, over een keldermond 1 oude denier (penning)].
(Bron: Brusselse Rekenkamer nr. 45 072. Rijksarchief Noord Brabant, schaduwarchief XXIV sa; transcriptie J.A.M. Smulders; bewerkt W. de Bakker)

do 26-05-1390. Johannes zvw Arnoldus zvw Egidius van den Dijstelberch verkocht aan Margareta dvw Johannes van Amersfort een lijfpacht van 1 mud rogge, Bossche maat, met Lichtmis in Den Bosch te leveren, gaande uit (1) 4 lopen roggeland, in Helvoirt, tussen de dijk van Helvoirt en de molen van Helvoirt, tussen Wellinus van Beke enerzijds en Henricus Storijman anderzijds, (2) een stuk beemd, aldaar, aan het eind van voornoemde 4 lopen land, tussen Willelmus van Gheffen enerzijds en Johannes Storijman en zijn schoonzoon Wautgherus anderzijds, reeds belast met 3 lopen rogge. (Bron: NL-HtSA 1100 1178 364-389 1390 06.pdf, p. 152; BP 1178 f 386r 03)

"Ontfaen Heinen van Eel, schoutheit van Oesterwijc binnen den tide voirs. (Sint Jan Baptist 1390 - 24 februari 1391) ... Helvoert, .... item Wouter Stormans swagher om dat hi torf boven dat verbot op die ghemeint van Esch daer hi niet toe en hoerde sloech geiffent om iii gulden"
[Ontvangsten van Hein van Eel, schout van Oisterwijk, binnen het voornoemde tijdvak (feest van Johannes de Doper <24 juni> - 24 februari 1391) ... Helvoirt .... Wouter Stormans, zwager, wegens (overtreding van) het verbod op het het steken van turf in het gemeenschappelijk bouwland <gemeint> van Esch waartoe hij niet behoorde, vereffend met 3 gulden] (Bron: Schoutsrekeningen Algemeen Rijksarchief Brussel, inv.nr.2789, periode 1390 - 1391, 013.1.2.21; http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/historisch_onderzoek/schoutsrekeningen.htm, nr. 13, inv.nr. 2789, 1390-1391, p. 12; 013.1.2.2)

"Dits dontfaen Henrics van Ele schout van Oesterwijk binnen den tide voirscreven (1393 - 1394) ... Helvoirt .. item Wautger Jan Stormans/Scormans, swager, om dat hi op die setter sprac die die faute van sHEREN gelde VAN BORNE setten geiffent om xvi gulden"
[Dit zijn de ontvangsten van Henric van Ele, schout van Oisterwijk, binnen het voornoemde tijdvak (1393 - 1394) ..., Helvoirt, ... Wautgher Jan Stormans/scormans, zwager, wegens ... <onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld; heeft waarschijnlijk iets te maken met het in twijfel trekken of niet willen betalen van een opgelegde belasting; een 'zetting' is een belastingaanslag> ..., vereffend met 16 gulden]
(Bron: Schoutsrekeningen Algemeen Rijksarchief Brussel, inv.nr.2797, periode 1390 - 1391, 013.1.2.12; http://members.home.nl/h.a.m.beijers/historisch_onderzoek/schoutsrekeningen.htm)

do 19-07-1397. Walterus zvw Arnoldus Engbrechts soen gaf uit aan Theodericus Storijman een stuk land, in Helvoirt, naast de plaats gnd die Gestel, ter plaatse gnd Didden Hoeve (Bron: NL-Ht-SA 1100 1181 001-046 1397 03, pdf, p. 126; BP 1181 p 037r 04)

za 05-06-1400 (...) 5 lopen roggeland, in Helvoirt, tussen voornoemde kv Elizabeth Weijhaze enerzijds en Wautgherus szv mr Johannes Storijman anderzijds, (...) de helft in 4 lopen land, in Helvoirt, tussen Henricus Storijman enerzijds en mr Johannes Stroijman anderzijds (Bron: NL-HtSA 110 1182 p 101-150 1400 05, p. 9; BP 1182 p 103r 06)

do 17-03-1401 (...) een stuk land, gnd Luten Duvels Erve, in Helvoirt, voor de huizinge van de investiet van Helvoirt, tussen mr Johannes Storijman timmerman enerzijds en Walterus van den Stake anderzijds (Bron: NL-HtSA 110 1182 p 313-358 1401 02.pdf, p.92; BP 1182 p 344v 01)

(28-06-1408) Heijlwich Hendrick Storijman heeft opgedragen aan Ermgard Moelneer van Tijlborh 1/3 deel in alle erven van haar vader Hendrick te Helvoirt aan die Ghesel. (Bron: BP 1185, 338, bewerking Karel van Hest)

Op 24-01-1421 verkochten Henric Wouters sBonten, zijn broer Aert Wouters Bonten zoen, de zusters Yde en Elisabeth dochter van wijlen Aert Smoelneers, hun zwager Jan Rose die jonge man van Juet, dvw Dideric Storijman en Ermgaerde Smolneers (...) aan Matheeus Jan Laureijns zoen een stuk land in Enschot aan de Hondsbergse Weg (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-143-1418-1422.pdf, p. 114; 847.Sch.Otw,R.143,073r-03)

Op 30-03-1421 verkochten 1. Yde Aert Smoelneers en haar zuster 2. Elizabeth Aert Smoelneers, en Jan haar zoon, 3. Jan Rose de jonge man van Juet Dideric Storiman, 4. Henric Wouter sBonten, en zijn broer 5. Aert Wouters sBonten, en 6. Aert van der Wijel man van Elisabeth Wouters Bonten aan Aert Ghijsbrecht Houtappels 2 1/2 lopen land in Enschot, tussen Gijelijs van der Wagen in het oosten en tussen Aert Houtappels in het westen, strekkend aan Jannijs Wijtten van den Eijnde en aan Aert Henric sBonten zoen.
(Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-143-1418-1422.pdf, p. 128, nr. 673; 847.Sch.Otw,R.143,083r-03)

17-06-1428 betreft een erfpacht waarbij Aert Willem Roelofs, man van Heilwich Jan Storijman, wordt genoemd (Bron: Bosch Protocol R.1201-99; aangeleverd door Karel van Hest)

Op 28-03-1430 wordt een deling gemaakt van een huis, erf en hof in Helvoirt Ghezel waarbij Lijsbeth Jan Storijman wordt genoemd. (Bron: BP 1201-1430-223v, bewerking Karel van Hest)

1434-1435 Jan Roozen z.w. Jan Roezen, man van Jut dr.w. Dirck Storyman (Bron: NL-HTSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 3; dl 1, 85)

Arnoldus Henricus Storimans
Er waren in het eerste kwart van de 15e eeuw twee personen die allebei als Arnoldus of Art Soryman geboekstaafd zijn en allebei een Henricus Storimans/Storyman als vader hadden. De ene was in 1424 al overleden en de ander leefde in elk geval in 1427 nog. De in 1424 al overleden Art Storyman had een zoon die naar zijn grootvader Henricus werd vernoemd en bezit had in Helvoirt bij de windmolen en kerk. De in 1427 nog levende Arnoldus - die eerder in deze stamreeks is besproken - hield zich niet op in Helvoirt en had, voor zover bekend, geen nakomelingen.
Geboren omstreeks 1360 en blijkens een protocol uit 1387 zoon van Henricus Storimans en broer van Heijlwich, mr. Johannes, Godefridus en Elisabeth. Hij was gehuwd maar de naam van echtgenote is onbekend; overleden in 1424.
Dit jaar van overlijden is afgeleid uit enerzijds een protocol uit 1423 dat gelet op de verwijzing naar de hieronder te noemen Jan Henric Vendijc duidelijk betrekking heeft op deze toen nog in leven zijnde Arnoldus Henricus zoon van Aert Storijman, en anderzijds een vermelding uit 1424 die melding maakt van Henrick Storijman zoon van wijlen Art. Verder is over deze Arnoldus Henricus Storimans weinig bekend.
- Henrick Aert Storijmans (de Oude)
Geboren omstreeks 1380 en waarschijnlijk overleden op enig tijdstip tussen 1448 en 1459.
Henrick Storijman was gehuwd met Heijlwig Henric Wijten.
Heijwig Henric Wijten was de dochter van Henric Wijten en Heilwig (Aert) Vendijc. Haar moeder, Heilwig (Aert) Vendijc (dus de schoonmoeder van Henrick Aert Storyman), had uit haar huwelijk met Henric Wijten, ook nog een zoon Henric Henric Wijten (dus de aangetrouwde oom van Henrick Aert Storymans). Na het overlijden van haar man, Henric Wijten, hertrouwt de schoonmoeder van Henrick Aert Storyman met Peter Melijs sGroet Leeuwen (dus de aangetrouwde stiefvader van Henrick Aert Storyman). In 1419 overlijdt de schoonmoeder en is Henrick Aert Storijmans samen met de aangetrouwde stiefvader, de aangetrouwde oom en een aangetrouwde neef Jan Henric Vendijc betrokken bij de overdracht van een erfcijns uit de nalatenschap van de vooroverleden schoonvader.
Heijn Storijman, zoals hij kennelijk ook wordt genoemd, was - in elk geval in 1422 - woonachtig in het Aartbroek te Helvoirt. Daar laat hij een deel van zijn land gebruiken door de kinderen van zijn buurvrouw Elisabeth, weduwe van Wautgheer Coolen, die daarvoor als tegenpresatie de erfpacht voor zijn land betalen. Dat blijft zo tot 1429 wan dan komt het tot een erfwisseling (ruilverkaveling) tussen Henrick Storijman, dan de Oude genoemd, aan de ene kant en die buurvrouw aan de andere kant. Deze buurvrouw is tevens de buurvrouw van Hendric Henric Storijman jr. die in het betreffende protocol als "zoon van Henric" (de oude) wordt aangeduid, want die zoon woonden eveneens op het ruilverkavelde land en was in 1429 waarschijnlijk nog niet getrouwd.
Henrick Storijman en zijn vrouw Heijlwig hadden vermoedelijk - naast de hierboven genoemde nog thuis wonende Henric, nog ten minste zes andere kinderen, die ergens tussen 1400 en 1410 geboren moeten zijn. De precieze volgorde is niet bekend; wel bekend is dat van de andere zes kinderen in 1424 één zoon en vier dochters al getrouwd waren .
- Aert Henricx Storyman
Geboren omstreeks 1400, zoon van Henrick Storyman en Heilwich Henric Wijten
Waarschijnlijk overleden in 1448; dit omdat uit het hertogelijk cijnsregister van 1448 blijkt dat eerst Arnoldus Storiman en in datzelfde jaar niet Arnoldus, maar de kinderen Storman cijns betalen
Aert Henricx Storyman was gehuwd, maar de naam van zijn echtgenote is niet bekend.
Omdat in 1448 de eerder genoemde cijnsbetaling niet wordt overgenomen door zijn vrouw en kinderen, maar alleen zijn kinderen, zal die verder onbekende echtgenote in dat jaar ook al zijn overleden.
Er is een vermelding uit 1422, waarin sprake is van Arnoldus Storyman, echtgenoot van Heilwigis, dochter van Wolterus Matheeus soen, maar aangenomen is dat deze Heilwigis niet de vrouw van deze Aert Henricx Storyman was, maar de (tweede) vrouw van de gelijktijdig in de omhgeving van Vught levende andere Arnoldus Henricus Storyman, want in het protocol uit 1422 waarin zij wordt genoemd gaat het om bezit in de parochie Vught-Sint-Pieter en niet om Helvoirt of Udenhout.
Aert Henrix Storyman verkrijgt in augustus 1422, samen met Jan Henrix Vendijck, de neef van zijn moeder (voor wie hij dus een achterneef was) in erfpacht goederen die Aert Dicbier had verkregen uit de nalatenschap van zijn schoolvader Goijart Hoyer. Over die goederen moet onder meer de al genoemde hertogcijns worden betaald. Tot die erfpacht behoorde ook 12 bunder (= ca. 10 hectare) heiveld met erf en hoeve in de Eijnscher te Udenhout. In 1424 geeft Aert Henric onder bepaalde condities de helft van dat heiveld in gebruik aan zijn vader Henrick sr. Welke voorwaarden dat precies waren is niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een toezegging van Aert Henrick aan zijn broer Henrick Henric jr. Wel duidelijk is dat de nakomelingen van Aert Henricx in 1459 niet langer voldoen aan bij die overdracht van de helft van dat heiveld overeengekomen voorwaarden. In dat jaar spannen namelijk Peter de Smyt de man van Margriet Henricx Storijman, de dochter van Henrick Henricx Storijman jr., en Aert Hendrick Hendricx Storijman, een kleinzoon van Herick Henric jr. over het nakomen van die voorwaarden een geding aan. Klaarblijkelijk waren de twee ander kinderen van Herick Henric Storyman, te weten Heylwich en Peter in 1459 niet in beeld. Het resultaat was in elk geval dat hoeve van Aert Storyman wordt verkocht
Een op 25 maart 1435 gedateerde vermeldingen laat zien dat Aert Storemans uit Achthoeven tienden betaalde aan het St. Geertudisklooster te leuven. De hiergenoemde Aert Storeman is waarschijnlijk dezelfde als deze Aert Henricx Storyamns. Hetzelfde op 25 juli 1435 wordt volgens hetzelfde protocol ook nog Aert Storyman genoemd die samen met anderen beloofde geld te betalen aan hetzelfde klooster. In dat geval gaat het waarschijnlijk om de eerder besproken Arnoldus Henricus Storyman.
Volgens een vermelding in de periode 1441-1446 had Aert Henrix Storyman, naast één zoon Aert, ook nog vijf dochter waarvan er één in die periode al getrouwd was. Henrick (Aert Henrick), de andere zoon van Aert Henrick, was in 1441-1446 kennelijk al het huis uit en getrouwd. Uit vermelding uit 1453 met betrekking tot de weduwe van die andere zoon volgt dat die toen al was overleden
- Henrick Aert Storiman
Geboren omstreeks 1420 en overleden vóór 1453.
In een protocol uit 1453 is in relatie tot de Molenecker in Helvoirt sprake is van Lijsbeth weduwe van Henrick, zoon van wijlen Aert Storiman. De genoemd weduwe Liesbeth is waarschijnljk een dochter van Aert Appels, omdat volgens het betrokken protocol uit 1453 Aert Appels ten behoeve van Liesbeth afstand doet van een huis en erf dat Henrick Aert Storiman van Aert Appels had gekocht.
- Margriet Aert Henric
Geboren omstreeks 1420.
In 1441 staat met betrekking tot Helvoirt als echtgenoot van Margriet Aert Storyman aangemerkt Henrick Stevens vander Amersvoert. Verder gegevens over haar ontbreken.
- Aert Aert Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1420; waarschijnlijk ongehuwd en overleden vóór 1459.
Het enige aanknopingspunt met betrekking tot Aert Aert Henric is dat hij als zoon van Aert wordt genoemd in een protocol uit 1441-1442. Verder zijn er over hem geen andere bronnen bekend. De gedachte dat hij wellicht degene was die in de hierboven genoem het protocol uit 1453 wordt genoemd als de overleden vader van Henrick wiens weduwe Liesbeth heette, stuit af op de jaartallen.
- Guedelt Aert Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1420, waarschijnlijk ongehuwd en overleden vóór 1459.
Ook Guedelt is alleen bekend uit de vermelding uit 1441-1442.
- Lijsbeth Aert Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1420, waarschijnlijk ongehuwd en overleden vóór 1459.
De vermelding uit 1441-1442 geldt ook voor Lijsbeth als enig bewijs van haar bestaan.
- Jut Aert Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1420, waarschijnlijk ongehuwd en overleden vóór 1459.
Voor Jut geldt hetzelfde als voor haar andere zussen; ook zij is alleen bekend uit de vermelding uit 1441-1442.
- Kathelijn Aert Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1420, waarschijnlijk ongehuwd en overleden vóór 1459.
Iden Kathelijn; ook zij is alleen bekend uit de vermelding uit 1441-1442.
- Margriet Henrick Storyman
Geboren omstreeks 1400.
Halverwege de 15e eeuw leefde er - naast Margriet de dochter van Aert Henrick Storyman - in de omgeving van Helvoirt nog een andere Margriet Storyman namelijk een nichtje van haar, de dochter van Henrick Henric Storyman. Er zijn daarnaast verschillende vermeldingen van echtgenoten van Margriet Henrick Storimans; uit 1424, 1425-1428, 1459 en 1460-1461. Niet echt duidelijk is welke echtgenoot bij welke Margriet hoort. Met betrekking tot de hier bedoelde Margriet, dochter van Henrick Aert Storymans, de oude, is aangenomen dat de vermeldingen uit de periode 1424-1428 op haar betrekking hebben en de andere vermeldingen op haar nichtje. Als die aanname klopt was deze Margriet Henrick Storymans eerst gehuwd met Peter Henrick Smeets en daarna met Peter Henrick Art Lemmen. Het kan ook zo zijn geweest dat Peter HenrickArt Lemmen tevens als Peter Henrick Smeets bekend sond, bijvoorbeeld omdat hij smid was.
Van Margriet zijn geen kinderen bekend.
- Jut Henrick Storyman
Geboren omstreeks 1400.
Omstreeks 1424 of eerder gehuwd met Gerit Wouter Heynensoen van Croemvoirt. In 1438-1439 is sprake van de dan al overleden Jut Henrick Storyman.
- Liesbeth Henrick Storyman
Geboren omstreeks 1400; overleden na 1438-1439.
Blijkens een vermelding uit 1438-1439 was Lijsbeth Henrick Storyman getrouwd met Claes Claes Berkelman
- Heilwich Henrick Storyman
Geboren omstreeks 1400; overleden na 1470.
Een op 2 februari 1424 gedateerd protocol maakt melkding van Michiel Laurens Steynensoen die gehuwd was met Heylwig, dochter van Henrick Storyman. In een vermelding uit 1442-1443 uit wordt haar echtgenoot Michiel Laureyns Bullen genoemd en daaruit blijkt ook dat dit echtpaar een zoon had. In 1469-1470 wordt dit echtpaar opnieuw genoemd.
- Laureyns Bullen
- Jan Henrick Storyman
Geboren omstreeks 1400 en waarschijnlijk overleden vóór 1459.
Bekend uit een vermelding uit 1424.
In deze stamreeks is bij hem zowel een dochter als een zoon opgenomen. Niettemin is tot nu toe nergens een bron gevonden waarin expliciet staat aangegeven dat het daarbij gaat om kinderen van Jan Henrick Storyman.
- Gijsbrecht Jan Stormans
Geboren omstreeks 1420; overleden vóór 1476;
Gijsbrecht zoon van wijlen Jan Stormans komt als getuige voor in een protocol uit 1476 in relatie tot een beemt in de parochie Ghelstel onder Oisterwijk. Vooralsnig is aangenomen dat de betrokken overleden Jan Storiman terugslaat Jan Henrick Storiman. Hij is de meest voor de hand liggende persoon die dit voor het vaderschap van Gijsbrecht in aanmerking komt. Of het moet zo zijn dan de eerder in deze stamreeks genoemde Jan, zoon van magister Jan, of de hierna te noemen Henrick Heric Storyman (de jongere) op zijn beurt ook weer een zoon Jan had.
- Jenneke Storyman
Geboren omstreeks 1420 en overleden vóór 1459.
Gehuwd met Claes van Luyssel.
Er is een vermelding uit 1459-1460 waarin sprake is van Henrick en Margriet, kinderen van Claes van Luyssel x w. Jenneke Storyman.
- Henrick Claes van Luijssel
- Margriet Claes van Luijssel
Margriet Claes van Luijssel was gehuwd met Henrick Jan Glavyman. Een vermelding uit 1487-1488 geeft aan dat zij toen zijn weduwe was en Peter Henrix Storyman haar oom. Of die Peter inderdaad echt een oom was in de zin van een broer van haar moeder Jenneke Storyman, is niet helemaal zeker, want de in de diverse protollen voorkomende Peter Henrix Storyman had, voor zover tot nu toe is achterhaald, geen zus Jenneke. Waarschijnlijk gaat het bij deze vermelding om, vanuit Margriet Claes van Lyssel bezien, op een zoon van haar oudoom, Henrick Henric Storyman.
- Henrick Henric Storyman (de jongere)
Zoon van Henrick Aert Storijman en Heijlwig Henric Wijten; omdat hij in 1429 nog thuis woonde entoen waarschijnlijk nog ongehuwd was, zal hij vermoedelijk niet eerde dan aan het eind van het eerste decennium van de 15e eeuw geboren zijn (ca. 1410).
Omdat in het bij zijn broer Aert Henrick Storymans besproken geding over de heihoeve niet Henrick Henric Storymans zelf, maar wel een zoon en dochter partij waren, is aangenomen dat Henrick Heric Storyman jr. zelf vóór 1459 kwam te overlijden, maar wel na 1438-1439, want dan wordt hij nog als in leven zijnde vermeld.
Hendriick was gehuwd met Elisabeth Aert van Gorchem
Henrick Henric Storijmans koopt op 15 januari 1429 een stuk beemd in Helvoirt dat naast land van zijn vader Henrick Storijman die Oude en land van Elisabeth Wautgheer en haar kinderen ligt.
In het protocol van 16 februari 1429 tot erfwisseling tussen Henrick Storijman die Oude enerzijds en Elisabet Wautgheers en haar kinderen anderzijds wordt hij aangeduid als 'zoon van Henric'. Kennelijk is het zo dat de aankoop in januari 1429 van het stuk land door Henrick Henric Storyman de mogelijkheid opende om tot tot een erfwisseling te komen waarmee kon worden bewerkt dat het land vader Henrick sr.en dat van zoon Henric Henric Storijmans naast elkaar kwamen te liggen.
In de periode 1430-1436 wordt verschillende keren vermeld dat Henrick (zoon van Henrick) Storyman tienpachter was en ook dat hij achterstallig was en daarvoor boete moest betalen ("cijn met boete en ghewynne")
Een vermelding uit 1459-1460 noemt vier kinderen van van Henrick Henrix Storyman, namelijk twee jongens en twee meisjes. Van de meisjes is één al getrouwd; zij wordt verondersteld de oudste te zijn.
1. Margriet HenricK Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1440; overleden na 1460
Deze Margriet Henrick Henrix Storyman had als naamgenote een tante Margriet Henrick Storyman en een nicht Margriet Aert Storyman.
Deze Margriet was in 1459 gehuwd met Peter die Smyt, dat is althans veronderstelling die berust op een protocol uit 1459 in het vonnisboek van 's-Hertogenbosch waarin sprake is van een zaak die is aangespannen door Peter die Smyt, man van Margriet Hendricx Storijman, en Margriets broer Aert Hendrick Hendricx Storijman. Hoewel er tezelfde tijd dus ook nog de genoemde tante Margriet Henrick bestond is toch aangenomen dat haar man niet bij dit geschil betrokken was. Dat komt omdat die tante waarschijnlijk geen belang had bij het betrokken geschil en de genoemde broer en zus wel. Het geschil ging over het niet nakomen van de voorwaarden waaronder hun oom Aert Henrick Storyman een heihoeve met land in Udenhout in gebruik had gegeven aan hun opa Aert Henrdick Storyman; zie aldaar.
Naast de vermelding uit 1459 is er een vermelding uit 1459-1460 waarin Claes Janss vanden Hezeacker wordt aangeduid als de man van Margriet, dochter van Henrick Henrix Storiman. Daaruit is geconcludeerd dat Peter die Smyt die namens zijn echtgenote, Margriet, het procesvoerde dat in 1459 tot een vonnis leidde vlak daarna kwam te overlijden waarna Margriet hertrouwde met Claes Jans vanden Hezeacker.
Van deze Margriet zijn geen kinderen bekend.
2. Heylwygh Henrick Henrix Storyman
Geboren omstreeks 1440; overleden vóór 1477
Heylwygh Henric Storimans was gehuwd met Coenraad Claes vande Staeck. Dit huwelijk blijft waarschijnlijk kinderloos. Na het overlijden van Heylwygh Henric Storimans op enig tijdstip vóór 1477 hertrouwt weduwnaar Coenraad Claes van de Staeck op 26 december 1477 onder huwelijkse voorwaarden met Adriaen(tje) Gherit Gijselaer, waaronder ook voorwaarden over kinderloos blijven.
3 Aert Henrick Henrix Storyman
(klik door naar zijn gezinsstaat)
4. Peter Henrick Henrix Storyman
(klik door naar zijn gezinsstaat
12-11-1419. Gherijt Aert van den Vendijc, Jan Henric Vendijcs zoen voor zijn vader Henric, Peter Melijs sGroet Leeuwen zoen voor wijlen zijn vrouw Heilwig, Henric Henric Wijten zoen en Henric Storiman man van Heijlwig droegen over aan de broers Goeswijn en Jan, zonen van wijlen Henric van Boerden, en aan hun zwagers Wouter, Jacob en Claus hun aandeel in een erfcijns van 1 pond, die men hen betaalt uit voornoemde 2 bunder beemd (de Grote Weide in Udenhout). (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-143-1418-1422.pdf, p. 54, nr. 325 ; 847.Sch.Otw.143,032v-02)

Op 03-02-1420 verklaarden kinderen van wijlen Wautgheer Colen zoens van Lijempde, 1. Claus (=Coel), 2. Henric, 3. Willem, 4. Kathelijn, 5. Beel, dat zij schuldig zijn te gelden in plaats van Henrick Aert Storijmans een erfpacht van 5 lopen rogge, te leveren met Andries. (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-143-1418-1422.pdf, p. 38; nr. 242; 847.Sch.Otw.143,024v-03).

Op 15-02-1422 verkocht Jan Henric Neesen (...) een beemd in Helvoirt, in het Aartbroek, tussen Jan van Haren in het westen en tussen Heijn Storijman in het oosten.
(Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-144-1422-1424.pdf, p. 13, nr. 51; 847.Sch.Otw.144,009v-03)

25 augustus 1422 Udt-1192-527; Aert Dicbier, man van Yda Goijart Hoyer, geeft in erfpacht aan Jan Henrix Vendijck en Aert Henrix Storyman een hoeve (afkomstig van wijlen Goijart Hoyer) in Udenhout tussen Jan Priem en Jan Gieliss (vroeger Jan Wolfairts) enerzijds en Jan die Borchgreven anderzijds, strekkende van een steeg tot een straat; 3 buunder beemd bij Marienbeempt; 1 1/2 buunder beem inder Reijt bij tleenguet; 1/2 buunder beemd aan die weteringe; 12 buunder hei in die Eijnscher; en al de andere erven van die hoeve (de pachter heet: Henrick Tijt) om 12 mud rog Bossche maat op lichtmis (en de lasten: 35 1/2 oude groten en 2 penningen nieuw geld; hertogcijns; 9 oude groten en 38 schillingen paijment en 2 kapoenen en 1/3 deel van 2 kapoenen aan Aleijt Reijners; 7 1/2 brabantse buddreger aan Jacop vanden Aker; 1 mud rog aan Truda Ghijsbrechts vanden Broeck). Jan en Aert beloven aan Aert Dicbier 350 arnhemse gulden en 20 mud rog Bossche maat te betalen op lichtmis over een jaar. (Bron: www.snoerman.org ->udenhout->bronnen->diverse schepenbanken->schepenbank 's-Hertogenbosch 1417-1424 1190 1194.pdf, p. 3/4)

24 september 1422 Udt-1192-527; Aert belooft aan Jan, dat hij die 350 arnhemse gulden en 20 mud rog betalen zal aan Aert Dicbier. Jan Vendijck geeft de helft van die hoeve over aan Aert Storyman.(Bron: www.snoerman.org ->udenhout->bronnen->diverse schepenbanken->schepenbank 's-Hertogenbosch 1417-1424 1190 1194.pdf, p. 4)

4 mei 1423 mei 4 Gerardus Scilder en Johannes de Berkel, schepenen in Buscoducis, oorkonden dat Arnoldus Storyman, zoon van Henricus Storyman, aan Johannes, zoon van Henricus Vendyck, verkocht heeft een 1/2 bunder beemd in de parochie Oesterwyc op de plaats Aen Die Weteringhe tussen de wetering aan een zijde en het erfgoed van Woltherus vanden Bloc aan de andere zijde, zich uitstrekkend vanaf het erfgoed van Johnnes Langherbeers tot aan het erfgoed van Arnoldus Houtappel, welke 1/2 bunder Arnoldus samen met enkele andere erfgoederen van Arnoldus Dicbier in pacht verkregen had, met als last een erfcijns van 7 1/2 penning, gewoonlijk brabants buddreger genoemd, aan Jacobus vanden Aker. (Bron: /www.bossche-encyclopedie.nl/overig/sint jan (charters)/1416-1423.htm; nr. 0346)

19-1-1424 278v (A) Bij de windmolen en de kerk; Henrick Storyman z.w. Art; Henrick en Jan, zijn zoons; Gerit z.w. Wouter Heynensoen van Croemvoirt x Jut dr. van Henrick Storyman; Liesbeth dr. van Henrick Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0463 Helvoirt 1368-1430.pdf, p. 62; 278v (A))

2 feb 1424 (?) Peter Henrick Smeets x Margriet, Michiel Laurens Stynensoen x Peter Henrick Smeets x Heylwig, dochters van Peter Henrick Smeets x Henrick Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0463 Helvoirt 1368-1430.pdf, p. 62; 278v (A) en (B))

1425–1428 Henrick en Lijsbeth en Aert, kinderen van Henrick Storyman en hun schoonbroers: Gerit Wouterss van Cromvoirt, man van Jut, Michiel Laureyns Bullen, man van Heilwich en Peter Henrick Art Lemmen, man van Margriet; Jan Henrick Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0475 Cromvoirt 1368-1447.pdf, p. 44; 1197, 4v)

Op 28-11-1428 verklaarde Margriet Roelofs van Oekel schuldig te zijn (...) 30 gouden arnemse gulden, direct na haar overlijden te betalen, uit 1/2 bunder beemd in Udenhout aan het Gomelaar, naast eertijds Aert Houtappels, strekkend aan de heihoeve van Henric Storijmans. (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-146-1428-1430.pdf, p. 21, nr. 108; 847.Sch.Otw,R.146,018r-01)

Op 15-01-1429 verkocht Aert Jan Scoerwegs aan Henrick Henric Storijmans 1/2 bunder beemd in Helvoirt in de Banen, naast Aert Heijmen en naast kv heer Wouter van Beke priester, strekkend aan Henric Storijmans en Elisabet Wautgheers en haar kinderen en aan kv Jan van Ynghen.
(Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-146-1428-1430.pdf, p. 22/23, nr. 116; 847.Sch.Otw,R.146,018v-03).

Op 16-02-1429 Henrick Storijman die oude, enerzijds en Elisabet Wautgheers wv Wautgheer Colen, Claus (=Coel) van der Sceeteijcken, en kinderen van Elisabet en Wautgheer: Jan, Willem en Beel, anderzijds, een erfwisseling. Henric Storijman droeg over aan voornoemde Elisabeth Wautgheers en haar kinderen
1. 3 stukken land in Helvoirt, te weten
a. 2 stukken land, 4 lopen, bij de molen van Helvoirt in de erfenissen van Elisabeth Wautgheers en haar kinderen,
b. een stuk land gelegen tegen het huis van de koster van Helvoirt, over de straat te Broek waart, naast voornoemde Elisabet en haar kinderen,
2. een stuk land gelegen aan voornoemde molen, van gelijke grootte als Nr.3 dat hij terugkrijgt.
Elisabet Wautgheers, Claus Coel, Jan, Willem en Beel droegen over aan Henrick Storijman
1. een stuk land gelegen aan voornoemde molen, gelegen buiten de palen van hun erven noordwaarts, naast Henric Storijmans en zijn zoon Henric in het noorden en naast Elisabet Wautgheers en kinderen in het zuiden, strekkend van de Molenstraat tot de Broekstraat,
2. 1 lopen land gelegen tegen het huis van de koster van Helvoirt over de straat oostwaarts, naast Henric Storijmans in het noorden en naast Elisabeth Wautgers en haar kinderen in het zuiden (die een erfweg behouden, 8 voet breed, over het achterste einde van dit stuk naar 1/2 bunder beemd), strekkend op Heijn Weijhase in het oosten,
3. 1 lopen en 17 1/2 roeden land gelegen voor de deur(?) van Jan Zweijmen over de straat, beiderzijds naast Henrick Storijmans, aan de Haarense gemeint aan de Gestel en aan Godert Brabants,
waarvoor zij nr.2 van Henric Storijman terugkregen. (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-146-1428-1430.pdf, p. 22, nr. 115; 847.Sch.Otw,R.146,018v-03).

1430-1431 Henrick Storyman zoon van Herick Storyman cijn met boete en ghewynne (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 17; 48 en idem, pag. 19; 189v)

1431-1432 Henrick Storyman de jonge tiendpachter (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 17; 375v)

1434-1435 Henrick Henrick Storyman tiendpachter (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 9; 293v)

1435 maart 25 Monasterium sancte Gertrudis Lovanensis (tienden) 1. Achthoeven: Aert Storemans (en andereen ...) promiserunt Henricke van Buedel tot behoef van het klooster van sint Geertrui van Leuven 43 mud rogge op Andreas toekomend tot pachtrecht te leven in Otw in de graanschuur. (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-149-1435-1438.pdf, p. 33, nr. 212; 847.Sch.Otw.149, f. 27r-1)

1435 november ?? Hendrick Hendrick Storemans als man van Elisabeth dochter wijlen Aert van Gorchem [akte stopt hier] (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-149-1435-1438.pdf, p. 41, nr. 293; 847.Sch.Otw.149, f. 36r-2)
306v

1438-1439 Aert en Henrick, zoons van Henrick Storyman x w. Heilwich, Claes z.w. Claes Berkelman, man van Lijsbeth dr.w. Henrick Storyman x Heilwich, Pauwels Raes Janss, man van Lijsbeth, Gerit Wouters, Jut † dr. van w. Henrick Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 26; 191/191v)

1441-1446 19 Aert Henrix Storyman en zijn kinderen: Aert, Guedelt, Lijsbeth, Jut en Kathelijn, en zijn schoonzoon: Henrick Stevenss vander Amervoert, man van Margriet (NL-HtSA Helvoirt 1430-1460, p. 56)

1442-1443 Michiel Laureyns Bullen (man van Heilwich Henrick Storyman) en zijn zoon Laureyns (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 28; 74v) en idem 1459-1460 Michiel Laureynss Bull, man van Heylwich Henrick Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1460-1488.pdf, p. 25; 418v)

1445-1448 Henrick Storyman van Hellevoert, bezat een hoeve in Hellevoert (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 81; 45), idem 1460-1461 (Bron: NL-HtSA 0014 0465 Helvoirt 1460-1488.pdf, p. 13; 163 ), idem 1471-1472 (Bron: NL-HtSA 0014 0465 Helvoirt 1460-1488.pdf, p. 21; 373) en

In het Hertogelijk cijnsboek van het jaar 1448 is vermeld: "census domini ducis in Oesterwijc in die beati Thome apostoli Recepus anno M CCCC xLviij.... ... folio 53 verso 370. idem pro henrico elisabet agnes et katarina liberis johannes filij henrici priem ex parte arnoldi storiman de hereditate arnoldi dicbier gener godefridi hoeyer 9 d. vet. [vertaling: "In het jaar 1448 zijn ontvangen ... (blad 53, voorzijde)...370... ten behoeve van Henricus, Elisabet, Agnes en Katarina, kinderen van Johannes, zoon van Henricus Priem uit het aandeel van Arnoldus Storiman over de bezittingen van Arnoldus Dicbier, schoonzoon van Godefridus Hoeyer 9 oude denier (penningen)]" (Bron: www.dekleinemeijerij/informatiebronnen/cijnsboeken: Hertogelijk cijnsboek van 1448, p. 15; folio 53 verso, 370)

In het Hertogelijk cijnsboek van het jaar 1448 is eveneens vermeld:"census domini ducis in Oesterwijc in die beati Thome apostoli Recepus anno M CCCC xLviij.... ... liberorum arnoldi storman pro arnoldo patre suo ex parte arnoldi dicbyer gener godefridi hoyer de hereditatis godefridi hoyer 16 s. 3 d. vet. [vertaling: "In het jaar 1448 zijn ontvangen...730... (blad 72, achterzijde)...van de kinderen van Arnoldus Storman ten behoeve van hun vader Arnoldus uit het aandeel van Arnoldus Dicbyer, schoonzoon van Godefridus Hoyer over de bezittingen van Godefridus Hoyer 16 schellingen en 3 oude denier (penningen)" (Bron: www.dekleinemeijerij/informatiebronnen/cijnsboeken: Hertogelijk cijnsboek van 1448, p. 28; folio 72 recto, 730)

17 mei 1453 Jan Aert Appels doet t.b.v. Lijsbeth wed. van Henrick Storiman z.w. Aert afstand van een huis ….; van die Molenecker en van andere erven. Henrick Aert Storiman had dat huis etc. gekocht van Zebert, Jan en Aert, Jut en Lijsbeth, kinderen van w. Aert Appels (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 102; 76v en 77)

In 1459 is vonnis gewezen.
Peter die Smyt man van Margriet Hendricx Storijman en Aert Hendrick Hendricx Storijman werd gericht aan alle goederen van Aert Hendricx Storijman, wegens gebrek van een belofte, welke gedaan was aan Hendricx Storijman, vader van Aert, betreffende de helft van 12 bunder heiveld in Udenhout tussen Aert Houtappel en Hendrick Sanders, van de weg tot Jan van den Rijt, welke helft Hendrick Storijman, vader van Aert, verkregen had van Aert Storijman, die daar voor garantie beloofde op 17-03-1424. Verkocht wordt de Hoeve van Aert Storijman in gebruik bij Hendrick Stevens.
(Bron: Karel van Hest, vanuit Bosch Protocol R.1801-1)

1459-1460 Aert, Peter en Heilwich, kinderen van w. Henrick Henrix Storyman en hun schoonbroer: Claes Janss vanden Hezeacker, man van Margriet.
(Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 114; 306v)

1459-1460 Henrick en Margriet, kinderen van Claes van Luyssel x w. Jenneke Storyman. (Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460.pdf, p. 114; 306v)

1460-1461 Jut Henrick Storyman(Bron: NL-HtSA 0014 0465 Helvoirt 1460-1488.pdf, p. 13; 172)

1476 april 2 (...) beempt 1 buender in par. Ghestel in loco die Quast datum scab. ut supra Gijsbrecht z.w. Jan Stormans ? de. et reportavit scab. Hulsen en Hoec? (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-182-1476.pdf, p. 12; 847.Sch.Otw,R.182,14v-1, 70).

1477 december 26 (…) een wittige huwelijk getraceert ende gesloten tussen Coenraden z. Claes vande Staeck weduwnaar w. Heylwyghen doen sij leefde sijn wijfs d.w. Henric? Storiman ter eenre ende Adriaen d. Gherit Ghijselaer ter andere zijde (...) welk huis [ in par. de Helvoert ad locum dictum den Dystelberch] en erfpachten de voors. Coenrart in sinen wedewen staet ende naeder doet sijnre huysvrouwe verkregen had en heeft geloeft Coenrart voors. en met hem Claeus vander Staeck sijnen vader voors. aan handen Jan Vannys voors. ad opus Adriana toecomende bruyt voors. so in huwelijke voorwaarden dit voors. huys en erfpachten voors. goet te maken tot 5 mud rogge erfpacht oft met bepalingen over kinderloos blijven (Bron: 847-Schepenbank-in-de-Eninge-van-Oisterwijk-invnr-183-1477.pdf, p. 1223; 847.Sch.Otw,R.183,28r-2, 137)

1487-1488 Margriet Claes van Luyssel, wed. van Henrick Jan Glavyman; Peter Henrix Storyman (oom van Margriet (Bron: NL-HtSA 0014 0465 Helvoirt 1460-1488.pdf, p.89; 267v)

Willem Storimans
Geboren omstreeks 1380; overleden na 1401 en waarschijnlijk vóór 1437 omdat er een vermelding met betrekking tot Loon op Zand is uit 1437 van Heilwich weduwe van Willem Storyman.
In 1401 was Wilhemus Storiman de echtgenoot van Heijlwigis Ghibo Nennen
Het heeft er alle schijn van dat deze Willem ofwel, nog kinderloos snel, weduwnaar is gewoden en opnieuw getrouwd is met een andere Heilwich ofwel bij Heijlwigis een zoon Willem heeft getregen welke zoon op zijn beurt getrouwd is met een Heylwich ofwel in Loon op Zand een geheel andere ca. 20 jaar jongere naamgenoot had die met een Heylwich getrouwd is. Zonder één van dezer aannames is niet goed te verklaren waarom er in 1446 in Loon op Zand een Heylwich blijkt romd te lopen die weduwe is van Willen Storyman en moeder van drie nog thuis wonende kinderen en één al uitgehuwelijkte dochter.
Voor het vervolg van deze stamreeks is uitgegaan van de tweede veronderstelling, namelijk de aanwezigheid van een zoon Willem met als echtgenote Heylwich.
- Willem Storimans
Geboren omstreeks 1400; gehuwd met Heylich en overleden vóór 1446.
In een protocol uit 1446 wordt Heylwich weduwe van Willem Storyman met haar kinderen genoemd.
Dat zijn Liesbeth, Erart, Hugho en Margriet
- Liesbeth Willem Storyman
Geboren omstreeks 1420; Liesbeth was de echtgenote van Thomas Peterss die Weert; overleden na 1446.
- Erart/Elyas Willem Storyman
Geboren omstreeks 1420; gehuwd met Heylwich Jan Henrick Lemmens; overleden na 1468
Erart Willem komt terug in een protocol uit 1453, waarin hij als man van Heylwich Jan Henrick Lemmens staat aangetekend. In een protocol uit 1468 is sprake van kinderen van Elyas Willem Storyman. Vooralsnog is aangenomen dat Elyas en Erart dezelfde persoon, zijn omdat in de hierboven bij Willem Storyman genoem het protocol uit 1446 naast Erart niet ook nog een Elyas als kind van Willem Storyman wordt vermeld. Het zou dan om een fout bij het lezen van die protocollen kunnen gaan. Anders had Willem naast de in het protocol uit 1446 vermelde kinderen nog een zoon Elyas. Zelfs is het mogelijk dat er kinderen van twee verschillende Willem Storyman in het spel zijn met allebei bezit in Loon op Zand.
Kinderen van Elyas Willem Storyman
- Jenneke Elyas Willem Storyman
Geboren omstreeks 1440; gehuwd met Peter Goyarts vanden Veken en overleden na 1468.
- Willem Elyas Willem Storyman
Geboren omstreeks 1440 en overleden na 1468.
- Hubertus Wilhelmus Storiman (ook: Huijch Willem Storyman)
Geboren omstreeks 1420; overleden na 1468 en vóór 1484.
Hubertus was getrouwd; met wie is onbekend.
Hubertus verkrijgt in 1447 in erfpacht een huis in Udenhout en een aantal landerijen in Helvoirt en Udenhout. In 1448 betaalt hij cijns aan de hertog over die erfpacht.
Volgens een vermelding uit 1484-1485 had de dan al overleden Hugo Storymans toen twee kinderen, namelijk Jan en Geertruyt
- Jan Hugo Storimans
Geboren omstreeks 1440; overleden na 1501.
Volgens vermeldingen in relatie tot (Moer)gestel uit 1485-1486 en 1498-1499 was Jan Hugh Storyman, resp. Jan Hugen Storyman bakker. Een vermelding uit 1500-1501 met betrekking tot Vught heeft het over Jan Hugen Storymans, bakker. Mogelijk is hij rond het jaar 1500 van (Moer)gestel naar Vught verhuisd.
Een protocol uit 1534 handelt over de erfdeling van de goederen van Jan Hugo Storimans. Aangenomen is dat het hier niet om de hier bedoelde Jan Hugo gaat, maar om diens kleinzoon. Zonder deze aanname zou de erfdeling betrekking moeten hebben gehad op iemand van omstreeks 90 jaar en dat is voor de 15e eeuw niet erg waarschijnlijk.
- Hugo Storimans
Geboren omstreeks 1460.
De hierboven genoemde aanname naar aanleiding van het genoemde protocol uit 1535 impliceert dat omstreeks 1440 geboren Jan Hugo Storimans, de bakker, niet alleen een kleinzoon Jan Hugo maar ook een zoon Hugo moet hebben gehad. Die implicatie vindt mede steun in een protocol die gaat over een erfdeling in 1561 met betrekking tot onder meer een huis aan de Vughterdijk uit de nalatenschap van de weduwe van Huijgen Jan Storijmans, waarbij een kleinkind van die weduwe betrokken is. Gelet op het tijdstip van die erfdeling is het onaannemelijk dat de in dat protocol genoemde Huijgen Jan Storijmans een zoon is van de hierboven genoemde Jan Hugo Storimans. Om de 120 jaar tussen het 1440 en de erfdeling in 1561 te kunnen overbruggen moet waarschijnlijk nog rekening gehouden worden met tussenliggende generaties
- Jan Hugo Storimans
Geboren omstreeks 1480; overleden vóór 1561
De eerder vermelde Jan Hugo zal omstreeks 1460 een zoon Hugo hebben gehad en die op zijn beurt omstreeks 1480 weer een zoon kreeg die opnieuw Jan Hugo werd genoemd.
Deze tweede Jan Hugo had, zo is de reconstructie, ten minste twee kinderen, namelijk de hieronder als eerste te noemen Johanna Jan Hugo Storimans en de daarna te bespreken Huijgen Jans Storijmans.
- Johanna Jan Hugo Storimans
Geboren omstreeks 1500; overleden vóór 1534. Het hierboven bij Jan Hugo Storimans vermelde protocol met betrekking tot de erfdeling in 1534 brengt aan het licht dat Johanna Jan Hugo Storimans twee keer getrouwd is geweest. In 1534 zijn zowel Johanna als haar beide echtgenoten als ook een zoon uit het tweede al overleden. De erfdeling gaat tussen de zoon uit het eerst en de twee zonen en een dochter, alsmede een zoon van een tweede dochter uit het tweede huwelijk.
- Uit eerste het huwelijk met Hubert Peters van den Hoeck
- Petrus Hubert Peters van den Hoeck
Uit het tweede huwelijk met Matthijs van Hedel
- Johannes Hugo Matthijs van Hedel
- Aleijdis Hugo Matthijs van Hedel
- Hugo Hugo Matthijs van Hedel
- Johanna Hugo Matthijs van Hedel.
Getrouwd met de in 1534 al overleden Martinus de Gelaesmeker.
Uit dit huwelijk een zoon
- Johannes Martinus de Gelaesmeker
- Huijgen Jans Storijmans
Geboren omstreeks 1500.
Het eerder vermelde protocol uit 1561 heeft het over onmondige kinderen van Hugen Hugen bij Agnes zijn huisvrouw, dochter van Thomas Steenbecker, welke kinderen betrokken zijn bij de erfdeling na het overlijden van Rijcxken de grootmoeder van Agnes Thomas Steenbecker die de weduwe was van Huijgen Jans Storijmans. Dat veronderstelt dat Thomas Steenbecker, de vader van Agnees, een zoon was van die Rijcxken, welke Rijcxken op haar beurt met Huijgen Jan Storijmans getouwd moet zijn geweest
- dochter Huijgen Jan Storijmans
Geboren omstreeks 1520, gehuwd met Thomas Steenbecker
- Agnees Thomas Steenbecker
Geboren omstreeks 1540, gehuwd met Hugen Hugens en in 1561 moeder van twee of meer onmondige kinderen.
- Eelen Stoirmans
Geboren omstreeks 1460; overleden in of vóór 1506.
Het bestaan van Eelen Stoirmans is afgeleid van protocolen uit 1506 en 1509 waarin Jan, zoon van Eelen Storimans een rol speelt. Er zijn twee protocollen van 18 november 1506 in het ene wordt hij aangeduid als Jan Eeelen Storimans en in het andere als Jan soon wilner (=wijlen/overleden) Eelen Stoirmans. Daaruit is afgeleid dat Eelen Storimans in of vóór 1506 moet zijn overleden.
Eelen Storimans en en zijn nazaten zijn in de stamreeks als kind van de omstreeks 1440 geboren Jan Hugo opgenomen om geen andere reden dan dat zijn zoon Jan Eelen en verdere nazaten zich net als Jan Hugo in Loon op Zand ophouden, althans daar bezit hebben en Jan Hugo Storimans de enige persoon lijkt te zijn, die gelet op de periode waarin hij geboren is als vader van Eelen kan fungeren. De doopnaam Eelen is mogelijk Elyas of Elias.
- Jan Eelen Stormans
Geboren omstreeks 1480; overleden vóór 1528
Er is een protocol uit 1509 waarin staat dat Jan Eelen Stoirmans gehuwd was met Elisabeth Claes Gosens. Liesbeth is waarschijnlijk 1528 oberleden, want in dat jaar vindt een erfdeling plaats tussen haar kinderen
Uit dit huwelijk in ieder geval:
- Margriet Jan Eelen Storimans
Geboren omstreeks 1500
Margriet Jan Eelen Storimans was in 1528 gehuwd met Jan Jacopsoon
- Eelen Jan Storimans
Geboren omstreeks 1500;overleden na 1553
Dezelfde erfenis als die welke de vader van Eelen Jan Storimans in 1506 kocht is voorwerp van transacties die Eelen Jan Sorimans na het overlijden van zijn vader in 1537 en 1553 uitvoert.
- Jan Eelen Jan Stormans
Geboren vóór 1520
- Claesse Jan Eelen Storimans
Geboren omstreeks 1500
- Geertruyt Storyman
Het enige wat over Geertruyt Storyman bekend is, is dat zij blijkens een vermelding uit 1484-1485 met betrekking tot Vught een dochter was van de toen al overleden Hugo Storymans. Vooralsnog is aangenomen dat het om een dochter gaat van de omstreeks 1420 geboren Hubertus Wilherlmus Storyman en niet om een dochter van diens kleinzoon Hugo; desondanks is dat niet uitgesloten.
- Margriet Willen Storyman
Geboren omstreeks 1420 en overleden na 1446.
Margriet is alleen bekend uit een vermelding met betrekking tot Loon op Zand uit 1446 waarin Heylwich, de weduwe van Willem Storyman, en haar kinderen worden genoemd. Margriet wordt als laatste genoemd en zal de jongste zijn geweest.
wo 01-06-1401 Willelmus Storiman, echtgenoot van Heijlwigis, dv voornoemde Ghibo gnd Nennen verkoopt o.m. een stuk hei in VenLoen (Loon op Zand) (Bron: NL-HtSA 1100 1182 p 447-504 1401 05.nl, p. 3/4; BP 1182 p 447r 05)

1437 Heilwich wed. van Willem Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0487 Loon op Zand 1368-1449.nl, p. 75; 48v)

1446 Heylwich wed. van Willem Storyman, en haar kinderen Erart, Hugho en Margriet en haar schoonzoon Thomas Peterss die Weert, man van Lijsbeth, Gerit Jan Oerlemand, Gerit Aertss Houtappel (Bron: NL-HtSA 0014 0487 Loon op Zand 1368-1449.nl, p. 59; 362/362v)

1446/1447 331 Hugho z.w. Willem Storyman(Bron: NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460, p. 78)

1 juni 1447: Steven Wouters vanden Loe geeft in erfpacht aan Huijch Willem Storyman o.m. een huis, erf, hof en aangelag in Udenhout aan Ruelkensdijc en bouw- en heiland in Helvort, alsmede 2 buunder land aan de wetering in Udenhout, om 2 mud rog Bossche maat op lichtmis te betalen na de dood van Jacop Hessels en diens vrouw Kathelijn (Bron: Bosch Protocol mbt Udenhout (VIII), indexering Ferdinand Smulders, inventarisnummer 1217, Regionaal Historisch Centrum Tilburg; nr. f.330v)

1448/1458 34/201v 366v Hugho Willem Storyman (NL-HtSA 0014 0464 Helvoirt 1430-1460, p. 65, 67, 125)

1448 hubertus filius wilhelmi storiman pro stephano filio wouteri vanden loe ex parte jacobi bulle filius johannes loers pridem domicelle aleydis relictem henricus heyme de hereditatis gisberti coptiten 7 s. ob. vet. [vertaling: In het jaar 1448 zijn ontvangen ... (blad 57, achterzijde)...van Hubertus, zoon van Wilhelmus Storiman ten behoeve van Stephanus, zoon van Wouter van der Loe uit het aandeel van Jacobus Bulle, zoon van Johannes Loers, voorheen van huisvrouw Aleydis, weduwe van Henricus Heyme over de erfenis van Gisbertus Coptiten 7 oude schelling obolen (Bron: www.dekleinemeijerij/informatiebronnen/cijnsboeken: Hertogelijk cijnsboek van 1448, p.18, 57r, nr. 453)

1453 Erart Willem Storyman, man van Heylwich Jan Henrick Lemmens (Bron: NL-HtSA 0014 0467 Hilvarenbeek 1368-1455.nl, p. 99; 272v)

1468 25 / 25v Willem Elyas Willem Storymans; Peter Goyarts vanden Veken, man van Jenneke Elyas Willem Storyman, Hugho Willem Storyman, Erart Willem Storyman (Bron: NL-HtSA 0014 0488 Loon op Zand en Luyksgestel 1449-1501.nl, p. 28)

18-11-1506 Willem soon wilner Jan van Weert een erffenisse metten timmeringe daerop staende gelegen in de prochie etc. ter stede geheiten die Vaert, metten eenre sijde aen Willem voorschr. die westen sijde aen Jan Henricksoon ende Gherit die Pruijser, heeft Willem voorschr. die voorschr. erffenisse metten timmeringe daerop staende opgedragen ende overgegeven inn eene rechte erfcoop, Jan Eelen Storimans ende heeft er op vertegen. (...) (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand; Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.55; RAT. Loon op Zand. R 55 f 14v)

18-11-1506 Jan soon wilner Eelen Storimans een mud rogge de mate van Venloen, alle jaere te vergelden Willem soon wilner Jans van Weert op onser vrouwe dach lichtmisse ende te Loon te leveren, uit ende van eender erffenisse metten timmeringe daerop staende, gelegen in de prochie van Venloen ter stede geheiten die Vaert, (...). (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand; Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.55; RAT. Loon op Zand. R 55 f 16r)

17-2-1509 Jan soon wilner Eelen Stoirmans als man ende momber Elisabeth dochter Claes Gosens een vijfde gedeelte in 8 1/2 lopensaet heijvelt tot hem behorende, gelegen in de prochie van Venloon opt Efterlinge, (...) heeft Jan voorschr. cum tutore opgedragen ende overgegeven Wouter Art Swerts, ende heeft er voort op vertegen. Gelovende commer van sijnen wegen af te doen. (...) (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand;.Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.55; RAT. Loon op Zand. R 55 f 38r)

21-1-1528 Jan Jacopsoon als man ende momber Margrieten zijnre huijsvrouw dochter wilner Jan Eelen Storimans heeft wettelijck ende erffelijck vertegen op zijn kijntsgedeelte in allen de goederen die Jan voorschr. ende Lijsbet achtergelaten hebben, tusschen wien ende waer men dese goederen bevinden. Gelovende die voorschr. Jan als momber zijns wijfs dese vertijdingen eeuwelijck vast en van waerden te houden ende gelooft alle commer van zijnen wegen af te doen tot behoef Eelen ende Claessen zijnre suster. (...) (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand; Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.55; RAT. Loon op Zand. R 55 f 172r)

15-11-1534 Petrus zoon van wijlen Hubert Peters van den Hoeck bij wijlen Johanna zijn huisvrouw dochter van wijlen Jan zoon van wijlen Hugonis Storimans, ter eenre en Johannes en Aleijdis kinderen van wijlen Hugonis zoon van wijlen Matthijs van Hedel bij wijlen Johanna dochter van wijlen Johannes Storimans voorsz, voor hen zelve en voor hun broeder Hugo; Johannes zoon van wijlen Martinus de Gelaesmeker bij Johanna zijn huisvrouw dochter van wijlen Hugonis zoon van Matthijs van Hedel bij Johanna voorsz, ter andere zijde, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen Jan Hugo Storimans: chijnsen en pachten. (Bron: http://www.bossche-encyclopedie.nl/Bronnen/Erfdelingen%20(1467-1580)/RA1842.1.htm/ f 455)

25-1-1534 Eelen soon wilner Jan Storimans heeft gelooft als een principael schuldenaer op hem ende op allen zijn goet dat hij nu heeft ofte vercrijgen mach Cornelissoon wilner Willems de Pruijser tot behoef mijn Joffrou van Loon te betalen van nu meijdach naestcomende over een jaer die somme van 8 gulden ende 6 stuijvers. (...) (Bron: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/->Schepenbank Loon op Zand->vrijwillige rechtspraak->algemeen protocol->inv.nr.55; RAT. Loon op Zand. R 55 f 208r)

18-4-1537 Gerit Adriaen Oirlmans een huijs metten erffenisse daeraen liggende (...), gelegen in die prochie van Venloen op die Vaert (...) heeft Gerit voorschr. dit huijs metten erffenis opgedragen Eelen soon wilner Jan Storimans metten brieven daeraf mentie makende. Gelovende commer van sijnen wegen af te doen. (Bron: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/->Schepenbank Loon op Zand->vrijwillige rechtspraak->algemeen protocol->inv.nr.56; RAT. Loon op Zand. R 56 f 12r; Van dezelfde strekking zijn ook: 18-4-1537: R 56 f 12r; 20-6-1537: R 56 f 12v en 29-1-1540: R 56 f 46v.)

24-1-1553 (...) het vijfde gedeelte in vier loopen rog erfpacht als Jan Eelen Stormans gelooft heeft te vergelden Willem Jansse van Weerdt uit erffenisse daer Eelen Jan Eelenzn. ende Adriaen Vrancken nu op wonen opte Vaert gelegen ende gelijck dat in een schepenbrief van Venloon daerop gemaeckt volcomentlijcker begrepen is in data 1506 den 18e dach van november, (...) (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand;.Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.57; RAT. Loon op Zand. R 57 f 195v)

2-7-1553 Eelen Jan Eelensoon heeft wettelijck verkocht Jannen Eelensoon zijnen zoon 2 lps. ackerlandts in de parochie van Venloon gelegen opte Vaert metter oisten zijde neffen erffenisse Adriaen Vranckensoon metter westen sijde neffen Eelen voors. metten zuijden eijnde aen Jan Arntsse van Riel ende metten noorden eijnde aen Adriaen Vranckensoon voors. alzoo hij zeede. (...) (Bron: vrijwillige rechtspraak, algemeen protocol, Schepenbank Loon op Zand;.Regionaal Archief Tilburg->inv.nr.57; RAT. Loon op Zand. R 57 f 186r)

8-1-1561
Joachim Olijslager, Jan Huijgen, Thomas Steenbecker en Anthonis Claesz momboirs over de onmondige kinderen van Hugen Hugens bij Agnees zijn huisvrouw dochter van Thomas Steenbecker. Erfdeling van de goederen haar toegevallen in plaats van haar vader bij overlijden van Rijcxken weduwe van Huijgen Jans Storijmans, haar grootmoeder, o.m. het huis op de Vughterdijk, waarin Rijcxken gewoond heeft. (Bron: http://www.bossche-encyclopedie.nl/Bronnen/Momboirboeken/R1923.3.htm; sH R1923 f .302v )

Last Updated on Jun, 15, 2024 by Th. Storimans


Naar de stamboom vanaf 1450, deel 1 (tak Peter Henrick)
Naar de stamboom vanaf 1450, deel 2 (tak Aert Henrick)
Naar de pagina met de stamboom
Terug naar de geschiedenis