Aerdt Storemans
|
geboren vóór ± 1520, zoon van Henrick Storemans |
31 december 1555. Kond zij eenieder dat gekomen en gestaan zijn geweest voor schepenen ondergeschreven Cornelis zoon van Cornelis Henrick Smolders voor hem zelf en Gherit zoon van wijlen Henrick Smolders als wettige momber van Jan, de broer van Cornelis eerstgenoemd, zoon van Cornelis Henrick Smolders voors, nog minderjarig en niet tegenwoordig zijnde, waar Gherit voors als momber zich sterk voor maakte en geloofde, welke kinderen Cornelis zoon van Henrick Smolders verwekt en verkregen had bij wijlen Barbara zijn huisvrouw, dochter van wijlen Lucas Jan Oerlmans ter ener zijde, en Jan, Aerdt en Cornelis, gebroeders, zonen van wijlen Jan zoon van wijlen Lucas Jan Oerlmans vs, tegenwoordig zijnde echter nog minderjarig, en met hen Jan zoon van wijlen Cornelis Spapen en Aerdt zoon van wijlen Henrick Storemans als naaste vrienden en aangestelde of gekozen mombers van hen, die zich daar ook sterk voor maakten en geloofden, welke kinderen Jan Lucas zoon voornoemd verwekt en verkregen had bij wijlen Marie zijn huisvrouw, dochter van wijlen Aerdt van Oeckel, ter andere zijde, en ze hebben van de erfelijke goederen, hen nagelaten en verstorven door Lucas Jan Oerlmans, hun grootvader voornoemd, een zekere erfscheiding en erfdeling gedaan en gemaakt zoals hierna volgt. Tengevolge van deze erfdeling en erfscheiding zo is aan de kinderen van Cornelis Henrick Smolders en van Barbara voornoemd ten deel gevallen een huis en hof met de grond en erfenis daar aan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aenden Hoevel aen die Leemscuijlen tussen:
erfenis van Marcelis van Vessem een zijde
Het Hoevelstraetken aldaar ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Jan vanden Hoevel ander einde.
Nog een stuk land gelegen in Loven Acker tussen:
erfenis van de Persoonschap van Tilburg een zijde
erfenis van de kinderen van Anthonis Meeus Biekens ander zijde
een gemeijne akkerweg een einde
erfenis van de erfgenamen van Claes Jan Huijb Smitten ander einde.
Nog een stuk land ook aldaar gelegen tussen:
erfenis van de kinderen van wijlen Jan Lucas Jan
Oerlmans voornoemd, hiertegen afgedeeld, oostwaarts een zijde
erfenis van de kinderen van wijlen Anthonis Meeus
Biekens voornoemd, westwaarts ander zijde
erfenis van de kinderen van Jan van Weerts van
den Bosch een einde
erfenis van Cornelis Aerdt Roelofs cum aliis (met
anderen) ander einde.
Nog een stukje land gelegen ter plaatse genaamd die Schijve op het einde van het Hoevelstraetke aldaar tussen:
erfenis van de kinderen van Jan Lucas Jan Oerlmans
voornoemd, hiertegen afgedeeld, oostwaarts een zijde
erfenis van Jan Jan Gherits en Cornelis Claes
van Ghierl, westwaarts ander zijde
Het Hoevelstraetke voors. een einde
erfenis van Marten Daniël Claes ander einde.
En nog hiertoe een stuk land gelegen in die Schijve voors. tussen:
erfenis van de kinderen van Jan Lucas Jan Oerlmans,
hiertegen gedeeld, oostwaarts een zijde
erfenis van de kinderen van wijlen Dierck Back,
westwaarts ander zijde
en ook zuidwaarts een einde
erfenis van de Heijlige Geest van Tilborch ander einde,
ut dicebant (zoals ze zeiden), op welk huis, hof met de grond en erfenis daar aanliggende en de andere stukken en percelen van land voornoemd de kinde-ren van wijlen Jan zoon van wijlen Lucas Jan Oerlmans voors. volkomen vertegen hebben ten behoeve van Cornelis en Jan, kinderen van Cornelis Henrick Smolders voornoemd, simul et super literis et jure (samen en tegelijk op de brieven en het recht) etc. met overgeven en afgaan zoals dat daartoe gewoonte is, behalve dat de kinderen van Cornelis Henrick Smolders voornoemd daaruit moeten gelden één mud rogge erfpacht te betalen aan Henrick Laureijs Zwijsen, vier lopen rogge erfpacht te betalen aan de Rector van Onze Lieve Vrouwe altaar voor het hoge koor in de kerk van Tilburg. Nog de helft in tien en een halve lopen rogge erfpacht aan Jan Jan de Vet te betalen. Nog de helft in één mud rogge erfpacht in de maat van den Bosch, in den Bosch te leveren te betalen aan het klooster vanden Wijndtmoelenberch, nog twee lopen rogge erfpacht te betalen aan de Altaristen in de kerk van Tilburg, nog twee lopen en anderhalf lopen rogge erfpacht in de maat van den Bosch en aan enkelen van den Bosch te betalen en aldaar te leveren. Nog de helft in drie verschillende grondcijnsen, bedragende ca vier st. en een halve oirtstuiver aan de Heer van Tilburg te betalen. Daartoe te onderhouden de helft in het hek met de achterste hekkenpost hangende aan het voors. Hoevelstraetken en 'sHeren schouwen van de Schijve voors. naar oude gewoonte en de andere hun mede deelslieden te laten wegen waar het hen nodig zal zijn, op behoorlijke manier.
En zij deelslieden ter ener en andere zijde voornoemd hebben geloofd elk in de naam als voor op hen en op al hun goederen, hebbende en verkrijgende, deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan voors. altijd vast en stendig te houden en te doen houden zonder enig wederzeggen en alle kommer en calangie elk van zijnentwege en vanwege hun kant daar op komende allemaal af te doen en ook dat elke partij voors. haar pachten, cijnsen en andere kommer en last, elk op het hare benoemd en begroot, alzo zal gelden, betalen, onderhouden en voldoen dat er voor elkaar noch op hun goederen daarvan nooit meer hinder, kommer of last zal komen. Met condities en voorwaarden hierbij, dat als er in de toekomst voor de ene of andere partij op haar deel enige andere kommer of last mocht komen, hier niet genoemd zijnde, dat zij deelslieden voornoemd dan die kommer en last, als die komt, elkaar gelijk zullen helpen dragen, wat zij elkaar op verbintenis als voor beloofd hebben, zonder arglist.
Datum de laatste december, schepenen Ghierl en Ghijben.
(gegevens: Regionaal Historisch Centrum Tilburg / Nadere toegangen Tilburg R 301-2 1555, december 31 R 301/33v-34v) |
|